Izvor: Radio 021, 23.Mar.2021, 18:47

Čitanje negativnih vesti izaziva niz simptoma

Stručnjak za traumu i profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvard dr Ričard F. Molika objasnio je zašto se ponekad osećamo prezasićeno lošim i negativnim vestima, piše Eat This, Not That.

Doktor Molika kaže da su "simptomi kolektivne traume" široko rasprostranjeni, ali ističe jedan kao posebno važan.

"Mnogi od ovih simptoma kao što su osećaj teskobe i umora mogu biti poznati. Jedan zaslužuje da se posebno pomene, a to je utrnulost. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Velika količina loših vesti uzima svoj danak. Naši odgovori na pandemiju i kontinuiranu nesigurnost podstaknuti nepreglednim vestima kreću se od hiperaktivacije (refleksa borbe ili bega) do utrnulosti (obamrlosti, ukočenosti)", objašnjava doktor.

On dodaje kako te reakcije mogu da ostanu prisutne dugo nakon izlaganja traumi, kao i da vremenom prevelika izloženost lošim vestima može dovesti do oštećenja nerava, što dovodi do utrnulosti, te samim tim loše vesti više neće imati nikakav efekat na vas.

"Mogli biste da osetite anksioznost koja deluje u pozadini. Tokom dana možda nećete ništa osećati, ali noći bi mogle da budu praćene nesanicom ili noćnim morama", kaže doktor.

Saveti koji mogu da pomognu u borbi sa preteranim uticajem konzumacije loših vesti

Molika tvrdi i da je važno da ljudi odvoje više vremena za brigu o sebi, kao i da budu svesni efekata koje konzumacija velike količine negativnih vesti na internetu može da ima.

On smatra da je jedan od načina da se izborite sa negativnim uticajem prekomerne količine loših vesti upravo ograničavanje vremena koje provodite na internetu u cilju obezbeđivanja predaha za svoj nervni sistem. Molika smatra i da provođenje vremena u prirodi utiče pozitivno na snižavanje hormona stresa i smanjivanje osećaja teskobe, umora i depresije.

"Dok čitate i konzumirate informacije, činite to svesno, pokušavajući da se zadržite u sadašnjosti", savetuje doktor.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.