Ciklus filmova Apokaliptičke slutnje XXI veka u CK13

Izvor: Radio 021, 17.Feb.2017, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ciklus filmova "Apokaliptičke slutnje XXI veka" u CK13

Omladinski centar CK13 prikazaće ciklus filmova "Apokaliptičke slutnje XXI veka", od 20. do 22. februara.

Kao integralni deo događaja, posle filmskih projekcija biće održano predavanje, svakog dana ciklusa od 20h.

Filmovi se prikazuju u terminima od 18 časova. Ulaz je besplatan.

Program po danima:

Ponedeljak, 20. februar

18h Niti (Threads)

Režija: Mick Jackson

Scenario: Berry Hines

Uloge: >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Karen Meagher, Reece Dinsdale, Harry Beety

Socijalne veze, tkanje koje čini društvo, što su složenije – kao u savremenim društvima – čine društvo ranjivijim.

U Šefildu, industrijskom gradu u središtu Engleske, pratimo život dve porodice, različitog socijalnog statusa – kao u nekoj britanskoj socijalnoj drami. U pozadini – na televiziji, radiju i novinama – zlokobne vesti: USA izvršava invaziju na Iran nakon nespelog puča, a SSSR za sve okrivljuje Vashington i tvrdi da Amerika želi da destabilizuje regiju. Čini se da svet nezaustavljivo juri ka nuklearnoj konfrontaciji dveju supersila.

Izvanrendno snažna doku-drama u produkciji BBC iz 1983 godine. Ne postoji film koji na realističniji i potresniji način prikazuje nuklernu apokalipsu i njene posledice po ljudsko društvo i prirodu.

20h - Predavanje sa diskusijom "Opasnost od nuklearnog rata – nekad i sad" (Siniša Popović)

Utorak, 21. februar

18h Put (The Road, 2007)

Režija: John Hillcoat

Scenario: Joe Penhall po romanu Cormac McCharty

Uloge: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall, Charlize Theron

Muzika: Nick Cave

Film "Put" je postapokaliptički triler o ocu i sinu koji putuju kroz pejzaže spaljene Amerike, nakon neke neimenovane ekološke katastrofe. Ništa se ne pomera u ovom opustošenom pejzažu, osim pepela na vetru. Hladnoća je dovoljno velika da drobi kamenje, sneg je siv kada padne. Nebo je mračno. Njhovo odredište je obala okeana, iako ne znaju da li ih išta očekuje tamo. Nemaju ništa osim pištolja za odbranu od bandi i kanibala koji vrebaju na putu, odeće koju nose, malih zaliha hrane i nejasne nade. Ali imaju jedan drugog.

Film "Put" je snimljen prema istoimenom romanu proslavljenog američkog pisca Kormaka Makartija koji je od strane kritike ocenjen kao "prvo veliko remek-delo generacije globalnog zagrevanja".

Nakon filmske projekcije, od 20h, o delu "Put" i reprezentaciji klimatskih promena u medijima i popularnoj kulturi govoriće Siniša Popović, selektor ciklusa.

Sreda, 22. februar

18h Blade Runner (The Final Cut, 2008)

Režija: Ridley Scott

Scenario: Hampton Fancher i Pavid Peoples po motivima priče Philipa K. Dicka

Uloge: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos

Blade Runner je jedan od najuticajnijih i najvoljenijih SF filmova u istoriji svetske kinematografije. Film predstavlja izvanrendno uspelo prožimanje ideja kultnog SF pisca Filipa K. Dika, detektivske fikcije i noar stila četrdesetih i pedestih godina XX veka u jedinstvenu, distopijsku sajberpank viziju bliske budućnosti.

"The Final Cut" verzija filma iz 2008. realizuje viziju Ridli Skota bolje nego svih šest (!) prethodnih, jednoglasno je mišljenje filmske kritike.

20h - Predavanje sa diskusjom "Od postmoderne do posthumanizma" (Boris Malinović)

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.