Izvor: Luftika.rs, 23.Jun.2022, 11:14

Čika Tomi je vatrena stihija oduzela sve, Novosađani odlučili da pomognu

Novosađani dobro znaju za pasaž koji se nalazi u Jevrejskoj ulici broj 5, u kojem je 10. juna uveče izbio veliki požar.
Vatrogasnim ekipama je trebalo više od dva sata da se izbore sa vatrenom stihijom, jer su zbog uskog prostrora vatrogasci imali problem sa pristupom plamenu, a tom prilikom su oštećene i dve kuće.
Čika Tomina improvizovana antikvarnica Pasaž je sada zatvoren, ali pre ovog tragičnog događaja, svako ko je prošao ovom ulicom, makar je jednom zastao da pogleda >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << šta se u njemu nudi.
A moglo je da se nađe zaista sve – od igle do lokomotive – od starih knjiga, ploča, kaseta, gas maski, limenih tabli, antikviteta i ko zna čega još.
Neretko ste mogli da kupite originalan poklon za dragu osobu ili da dopunite sopstvenu kolekciju po veoma skromnim cenama, samo ukoliko ste bili dovoljno strpljivi da znate šta tražite i kako da nađete.
Svaki dan je improvizovanu „prodavnicu“ otvarao dobrodušni čika Toma, koji je uvek bio spreman za „čašicu“ razgovora sa radoznalcima koji su zastajali da pogledaju šta sve ima u ponudi.
Niko nije siguran kada se prvi put pojavio na ovom mestu, već samo da je „oduvek“ bio tu, da ponudi nešto od svoje velike kolekcije koju je sticao godinama, a kojem je vatrena stihija oduzela sve u samo jednoj noći.
– Prvo smo mislili da gori picerija prekoputa, ali kada smo dobili informaciju o kojoj kući je reč, odmah smo pomislili na knjige i čoveka koji je uvek pored njih – kaže jedna od radnica iz obližnjeg lokala, koja se sprema da donira šta može za pomoć ovom čoveku, prenosi Blic.
Novosađani ne zaboravljuju svoje heroje Međutim, ona nije jedina koja se dosetila da pomogne dobrodušnom čika Tomi, iako on ni sada nije tražio pomoć, niti želeo da otkrije svoje podatke.
Naime, vest o tragediji koja je zadesila ovog čoveka se raširila društvenim mrežama, pa je grupa Novosađana organizovala akciju prikupljanja pomoći, kojoj se priključilo i Pozorište „Promena“, zajedno sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu.








View this post on Instagram


















A post shared by ПОЗОРИШТЕ ПРОМЕНА (@pozoristepromena)


„Dragi ljudi, ukoliko ste voljni da pomognete deda Tomi koji je prodavao knjige, ploče i ostale antikvitete u Jevrejskoj ulici, a kome je sve to stradalo u skorašnjem požaru, možete to učiniti u UTORAK (21.6.), ČETVRTAK (23.6.) i SUBOTU (25.6.). Donacije u vidu knjiga, ploča, kaseta i drugih antikviteta se mogu ostaviti na Akademiji umetnosti (Đure Jakšića 7) svakog dana u periodu od 18 do 20 časova.
Ukoliko nekome od vas termini ne odgovaraju, svoje donacije možete ostaviti na portirnici – samo naglasite da ih ostavljate za Pozorište Promena, pa ćemo ih spojiti sa ostalima. Učinimo nešto za promenu, pomozimo deda Tomi,“ stoji u objavi na društvenoj mreži Instagram.
Novosađani ne zaboravljaju svoje istinske heroje, gradske face, a ne sumnjamo da će se odazvati ovom sjajnom apelu i pomoći Tomi da ponovo stane na noge.
Za sada se apeluje na donacije u knjigama, pločama i antikvitetima koje se mogu priložiti na portirnici Akademije umetnosti, a sve u cilju da se deda Toma vrati među svoje sugrađane, pričajući priče o onome za šta se i vezuje – knjige.
Izvor: Blic
Bez povređenih u velikom požaru u Novom Sadu, policija blokirala celu Jevrejsku ulicu

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.