Četiri banke nude „laki keš”

Izvor: Politika, 31.Mar.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri banke nude „laki keš”

Subvencionisane namenske i nenamenske zajmove moguće dobiti u Komercijalnoj, Intezi, Privrednoj banci Beograd i Eurobanci EFG

Mirjanu R. (32) iz Novog Sada od diplome Više poslovne škole deli pet ispita i 100.000 dinara. Toliko joj je potrebno da plati školarinu i kupi nekoliko neophodnih udžbenika. Zato je juče krenula u obilazak banaka koje nude subvencionisane potrošačke kredite, jer u njima vidi šansu da do kraja godine diplomira. Kao komercijalista u jednom maloprodajnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lancu sa platom manjom od 30.000 dinara moći će da dobije zajam sa povoljnijom kamatom, koja iznosi 7,5 odsto.

Pre dva dana samo su Komercijalna i Banka Inteza počele da primaju zahteve građana za namenske i nenamenske potrošačke kredite, koje dotira država, a juče su im se pridružile još dve banke – Privredna banka Beograd i Eurobanka EFG. Bankari ističu da je interesovanje građana veliko i da mogućnost da konkurišu za nenamenske kredite imaju klijenti čija plata ne prelazi 80.000, dok je kod namenskih (predviđenih za kupovinu domaće robe) uslov kreditna sposobnost građana. Samo u Komercijalnoj banci do juče popodne za ove dve vrste zajmova zahteve je preuzelo 1.700 građana. Potpunu dokumentaciju podnelo je 120 klijenata.

Maksimalan nenamenski zajam iznosi 300.000 dinara, kamata 7,5 odsto za one čija su primanja manja od 30.000 dinara, a 8,95 procenata za zaposlene sa zaradom do 80.000 dinara. Rok otplate ovih kredita biće tri godine, a period mirovanja 12 meseci. Sa druge strane, dinarski potrošački krediti biće odobravani za kupovinu domaćeg nameštaja, podnih obloga, parketa, laminata, bele tehnike, građevinskog materijala, sanitarija, ali i za plaćanje turističkih aranžmana. Da bi neko od banke dobio ovaj kredit, uslov je da bude zaposlen, penzioner i poljoprivrednik sa registrovanim domaćinstvom. Iznos nije ograničen. Limit je visina kreditne sposobnosti klijenta. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 7,5 odsto godišnje. Rok otplate je 36 meseci, uz poček od 12 meseci.

Bankari uveravaju da je procedura za dobijanje ovakvog zajma vrlo jednostavna.

– Osim neophodnog zahteva za odobravanje kredita, koji klijent popuni u banci, potrebno je podneti kopiju lične karte, sa originalom na uvid, potvrdu o visini primanja, kao i izjavu o članovima domaćinstva i visini ukupnih mesečnih prihoda, koja se daje pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

Kako bi se proverila njegova kreditna istorija, klijent u ekspozituri podnesi i zahtev za izveštaj Kreditnog biroa. Ukoliko je korisnik u braku, potrebno je podneti i kopiju lične karte supružnika, izvod iz matične knjige venčanih, kao i potvrdu o visini primanja supružnika – objašnjavaju u Banci Inteza.

Za namenske kredite za kupovinu domaće robe potrebno je da klijent na šalter donese i profakturu na osnovu koje će zajam biti odobren.

Inače, Centralna banka donela je nove propise po kojima će prag zaduženja biti povećan sa 30 na 40 odsto, odnosno sa 50 na 60 procenata zarade prilikom uzimanja stambenih kredita. Međutim, to ne znači da će ova prekoračenja moći da dobije bilo ko. Kako objašnjavaju u NBS, samo u slučaju da klijent ima platu u dinarima i da je 80 odsto zajma takođe u nacionalnoj valuti, moći će da se nada ovoj pogodnosti.

– Isto važi i za one koji imaju mesečne prihode u evrima. S obzirom na to da je ovo jedna od mera kojima bi trebalo da smanji evroizaciju, na bankama će sada biti odluka da li će raditi preindeksaciju zajmova iz evra u dinare.

Još jedna je izmena što se iz obračuna zaduženosti isključuje dosadašnjih pet odsto prekoračenja za dozvoljeni minus ali 50 procenata opterećenja za žirante.

A. Nikolić

[objavljeno: 01/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.