Češka će primiti zahtev Srbije za EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka će primiti zahtev Srbije za EU

NOVI SAD - Ako Srbija bude preduzela korake za članstvo u EU u prvoj polovini 2009, češko predsedništvo EU će "ohrabriti Beograd da to učini", bez obzira da li će pre toga savet ministara doneti odluku o ratifikaciji sporazuma o pridruživanju.

Češko predsedništvo EU primiće aplikaciju Srbije u Pragu na državnom nivou koji Beograd bude zatražio, što znači da je moguće da to bude i na predsedničkom nivou, saznaje „Dnevnik!".

Nezavisno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od odluke saveta ministara

Informacije izvora novosadskog lista bliskih češkom predsedništvu EU i dobro obaveštenih sagovornika u Briselu indirektno je potvrdio i češki vicepremijer Aleksandar Vondra kao prvi operativac češkog predsedavanja EU.

On je za „Dnevnik", na pitanje da li će Češka primiti aplikaciju Srbije nezavisno od odluke saveta ministara spoljnih poslova, koristeći diplomatski rečnik, stavio do znanja da je o tom pitanju dijalog između Praga i Beograda već u toku.

Bez veštačkih razloga

"Prvo bih želeo da istaknem da je na Srbiji da odluči da li će i kada tokom češkog predsedništva EU da podnese zahtev za članstvo u EU. Mi smo o tome razgovarali s našim prijateljima u Beogradu, ali ne bih želeo da u javnost iznosim detalje naših razgovora", rekao je Vondra.

"Mogu, međutim, da kažem da mi, tokom našeg predsedavanja, nećemo koristiti ni jedan veštački razlog za obeshrabrivanje Srbije i nećemo koristiti tehničko-proceduralne razloge da usporimo proces evropskih integracija Srbije", podvukao je češki vicepremijer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.