Izvor: Radio 021, 15.Avg.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeratsko groblje u budućnosti jedino aktivno u Sremskim Karlovcima

Na teritoriji Sremskih Karlovaca godišnje se obavi u proseku 120 sahrana, od čega je oko 70 na Čeratskom groblju, jer su kapaciteti za sahranjivanje na ostalim grobljima skoro popunjeni i nema mogućnosti za njihovo proširenje.

Iz ovog proizilazi da će Čeratsko groblje u budućnosti postati jedino aktivno groblje u naselju.

Po Planu detaljne regulacije (PDR) Čeratskog groblja sa okolinom, predviđeno je proširenje kapaciteta koje bi omogućilo korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ovog groblja još minimum 30 godina. Planskim rešenjem formirano je 3.505 grobnih parcela i 23 parcele za zaslužne građane, odnosno istaknute ličnosti iz društveno-političkog i kultlurnog života Sremskih Karlovaca. Duž centralne aleje predviđena je izgradnja 144 rozarijuma za pohranjivanje urni sa posmrtnim ostacima. Takođe, u jugozapadnom delu planira se formiranje "spomen groblja", odnosno zajedničke grobnice gde bi se, po potrebi, prenosili posmrtni ostaci pokojnika za koje ne postoje podaci o naslednicima.

U centralnom delu predviđa se mogućnost dogradnje, rekonstrukcije i adaptacije postojećeg napuštenog objekta u kapelu, ili izgradnje potpuno novog objekta, kao i ceremonijalnog platoa ispred. Planirana je i izgradnja novog administrativno-poslovnog objekta u jugoistočnom delu u kom bi bio smešten deo administracije i prodajni prostor.

Planirane su i nove saobraćajne površine, pešačke staze sa rampama za osobe sa invaliditetom, parkinzi, ulazi u groblje i mobilijar (klupe, kante za otpatke i česme). Ozelenjavanje je označeno kao važan deo projekta, pa se tako, pored žbunja i zaštitnog pojasa zelenila, planira i formiranje parka koji bi predstavljao granicu između postojećih i planiranih površina za sahranjivanje.

Posebnan faktor predstavlja i to što se prostor obuhvaćen Planom, delom nalazi u granici prostorno kulturno-istorijske celine "Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca", nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Tako će, prilikom obnove i izgradnje, morati da se primenjuju zaštitne mere iz savremene konzervatorske prakse.

Podsetimo, JKP "Belilo" je u svom izveštaju za 2018. godinu upozorilo da ukoliko se uskoro ne reši pitanje proširenja Čeratskog groblja u Karlovcima, uskoro neće biti više mesta za sahranjivanje. Više o tome u našem tekstu OVDE.

Autor: Dragana Prica Kovačević

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.