Cene i dalje u parama: Nisu u upotrebi, ali služe u marketinške svrhe

Izvor: Radio 021, 01.Avg.2017, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene i dalje u parama: Nisu u upotrebi, ali služe u marketinške svrhe

Iako je odavno izbačena iz upotrebe, "para", stoti deo dinara, i dalje postoji u cenama proizvoda u gotovo svim prodavnicama u Srbiji.

Stručnjaci ocenjuju da je u pitanju pre svega marketinška prevara, na kojoj građani gube, a trgovci dobijaju. Građani imaju iluziju da je nešto "na akciji" ili jeftinije, na primer 99,99 dinara, što je fiktivno, ipak, manje od 100 dinara. Niko više i ne računa da će dobiti tako mali kusur, a njihove pare ili "pare" ipak "volšebno" negde >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "nestaju".

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja iskazuje cene u apeonima koje nema, kaže predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović. Ističe da je besmisleno iskazivati cene u apeonima koji potrošačima ne mogu da se vrate.

- Kako se to na kraju meseca i godine ispoljava kod trgovaca, pitanje je za finansijsku policiju i tržišnu inspekciju. Ali, postavlja se pitanje ko i zašto to ne kontroliše, zašto se to ne ukida. U pitanju je samo marketinški potez - kaže Papović. Prema njegovim rečima, na primer, cena od 74,90 dinara ili 39,90 dinara navodi da je reč o popustu, kojeg u stvari nema.

On podseća da je Narodna banka Srbije odavno dala uputstvo da se iznosi zaokružuju. Konkretno, 99,90 može samo da bude 100 dinara, a 99,10 može samo da bude 99 dinara. Na pitanje kako komentariše to što pojedini prodavci ne poštuju pravilo NBS, Papović kaže da je uzrok "previše javašluka" i da svakako odgovornost za to snosi, zbog nedovoljnih kontrola, finansijska policija i tržišna inspekcija, koja to moraju da sankcinišu.

- Prilikom zaokruživanja krajnjih iznosa u gotovinskom platnom prometu postiže se neutralni efekat, to jest krajnji iznosi cena koji se zaokružuju na nula dinara ili na jedan dinar se međusobno potiru - kažu u NBS.

Navode da odluka o povlačenju iz opticaja kovanog novca apoena od 1, 5, 10 i 50 para, posmatrano isključivo sa ekonomske i praktične strane, ima puni smisao, jer bi troškovi izrade navedenih apoena kovanog novca višestruko premašivala njihovu nominalnu vrednost.

U Ministarstvu trgovine kažu da oni nisu nadležni za pitanje zašto "pare" i dalje postoje u cenama, dok su u Ministarstvu finansija nadležnost prebacili na NBS.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.