CINS dobitnik svetske nagrade Entoni Luis

Izvor: Radio 021, 14.Jul.2017, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CINS dobitnik svetske nagrade "Entoni Luis"

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije osvojio je priznanje Svetskog projekta pravde za seriju tekstova o korupciji i vezama kriminala i politike.

Nagrada Entoni Luis za izuzetno novinarstvo iz oblasti vladavine prava ustanovljena je da bi istakla novinare iz celog sveta koji su doprineli povećanju svesti i razumevanju osnovnog značaja vladavine prava.

Priznanje je u ime CINS-a na ceremoniji dodele u Hagu primio glavni i odgovorni urednik Dino Jahić. Prema obrazloženju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << žirija, timu CINS-a je dato priznanje za seriju članaka o sistemskom kriminalu i korupciji u srpskom društvu, potkovanih dokumentacijom, sa fokusom na to kako se ta korupcija često ne procesuira na sudovima.

"Njihova upornost podseća nas na vitalnu ulogu koju nezavisno novinarstvo ima u očuvanju vladavine prava", rekao je Huan Karlos Botero, izvršni direktor Svetskog projekta pravde.

Dino Jahić, urednik CINS-a, na ceremoniji proglašenja pobednika istakao da je cilj istraživanja bilo otkrivanje čitaocima da situacija u zemlji nije ni blizu one koju vlast i provladini mediji prezentuju građanima u lažnoj i našminkanoj realnosti.

“Korupcija se proteže na svaki mogući nivo vlasti, uključujući u sudsku, a političari ne odgovaraju za malverzacije u kojima su učestvovali. Ponosni smo što smo ovo uradili u školskom i najefektnijem novinarskom maniru: tražeći informacije, neumorno analizirajući hiljade stranica dokumentacije i prezentovanjem dokaza za svaku rečenicu koju smo napisali. Onako kako istraživačko novinarstvo treba da bude”, rekao je Jahić.

Prethodni dobitnik ove nagrade je tim novinara Asošiejted presa za izveštavanje o korupciji i kršenju ljudskih prava u ribarskoj industriji u Jugoistočnoj Aziji.

Jedna od članica žirija Marta Mendoza iz Asošiejted presa istakla je ove godine bila izuzetno jaka konkurencija. “Zapanjena sam hrabrošću i dubokom posvećenošću ovih novinara - njihove priče, često ispričane u mraku, unose svetlost i transparentnost u izuzetno nepristupačna i opasna mesta", kaže ona.

Osim ove nagrade, pet novinara dobilo je posebno priznanje za izvanredno izveštavanje o pitanjima vladavine prava: Dijego Enrike Osorno (Meksiko), Danijel Balint-Kurti/ Lej Baldvin (Velika Britanija), Kerolin Rafaeli (Južna Afrika) i Anuj Čopra (Avganistan). Nagrada se od 2016. godine dodeljuje u znak sećanja na Entonija Luisa (1927-2013), dobitnika Pulicerove nagrade koji je za "Njujork tajms" izveštavao o institucijama pravosuđa u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegovo izveštavanje o Ustavnom sudu u postaparthedskoj Južnoj Africi inspirisalo je osnivanje Svetskog projekta pravde.

CiNS-u je ovo šesta nagrada u poslednja tri meseca, a serijal tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu nagrađen je i prestižnom Evropskom nagradom za novinarstvo (European Press Prize).

Autor: CINS

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.