Izvor: B92, 19.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Busek u poseti Novom Sadu

Novi Sad -- Koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek izjavio je danas da je Srbiji potreban novi ustav.

Busek, koji se nalazi u poseti Novom Sadu, kaže da je proces demokratizacije i pored određenih slabosti regiona uzeo maha i da ne može biti zaustavljen. On je obišao i most Sloboda čija se rekonstrukcija privodi kraju.

Koordinator pakta za stabilnost je tom prilikom rekao da je završetak rekonstrukcije mosta izuzetno važan posao, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi se što pre moglo pristupiti uklanjanju pontonskog mosta i normalizaciji saobraćaja na Dunavu. "Svi moji razgovori na temu mosta Slobode imaju dve poruke - što hitniji završetak rekonstrukcije i konačno pomeranje pontonskog mosta sa Dunava. Jer, ako su mostovi simboli spajanja, onda je pontonski most simbol prepreke na najvećoj evropskoj reci" rekao je Busek.

S druge strane, Nenad Čanak, predsednik Odbora za međunarodnu saradnju Skupštine Vojvodine, ponovio je već poznati stav predstavnika pokrajinske, bivše i sadašnje gradske vlasti: "Nije reč o razdvajanju ljudi već njihovoj mogućnosti da Novosađani prelaze reku. Čim bude postojala bilo kakva alternativna mogućnost, pontonski most, kao simbol rezultata zločinačke politike režima Slobodana Miloševića, biće sklonjen."

Tokom razgovora Buseka s predstavnicima pokrajnskih institucija bilo je reči o procesu integracije Srbije u evropske institucije. Busek je ocenio da je pozitivna ocena o Studiji o izvodljivosti prvi važan korak Srbije i Crne Gore ka Evropskoj uniji. Busek je rekao da je rano govoriti o iznosima koje će Unija u narednom periodu usmeravati u region, i dodao da dalje proširenje unije pre svega zavisi od činjenice da li će Evropski ustav biti usvojen ili ne, javlja dopisnik B92 Dragan Gmizić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.