Bugarin: Manji PDV - manja siva ekonomija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin: Manji PDV - manja "siva ekonomija"

NOVI SAD - "Od Vlade Srbije i dalje tražimo smanjenje PDV, iako to sada verovatno zvuči iracionalno", izjavio je za RTV predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Veliki deo srpske privrede nalazi se u zoni sive ekonomije i njima treba omogućiti da plaćaju PDV, kaže Bugarin.

"To najbolje ilustruje primer dobre prakse u Sloveniji koja je za obrtnike smanjila stopu PDV sa 20,5 na 8 odsto i tako više od 2600 radnji uspela da uvede u legalan biznis.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Oni koji danas ne plaćaju PDV su konkuretniji na tržištu, iako strahuju i iako niko od njih zbog toga nije sretan", objašnjava Bugarin.

Stoga bi, smatra on, smanjenjem PDV-a takve radnje mogle da posluju po zakonu, a država bi u svakom slučaju bila na dobitku.

Zbog trenutnog manjka u budžetu, verovatno bi bilo potrebno obezbediti dodatna finansijska sredstva da se premoste prvi meseci nakon smanjenja PDV zbog "rupe" koja bi u budžetu nastala, kaže predsednik Privredne komore Srbije. Zato se, dodaje on, mora napraviti neka računica, koliko bi iznosilo zaduženje na neki srednji rok, da bismo izašli iz zone sive ekonomije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.