Izvor: Luftika.rs, 27.Maj.2020, 16:48

Budva i Herceg Novi u jedan glas: Srbi za nas nisu turisti, oni su naši rođaci

Predsednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je građane Srbije i Bosne i Hercegovine da letuju u Crnoj Gori i Budvi.
On je poručio njima da su dobrodošli i rado viđeni gosti, kao i da se ne obaziru na, kako je rekao, nepromišljene izjave premijera Duška Markovića.
“Građani Srbije i Bosne i Hercegovine koji godinama letuju u Crnoj Gori znaju da su na našem primorju, kao, uostalom, i u celoj državi, izuzetno dobrodošli i rado viđeni gosti. Građani Srbije i Bosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << i Hercegovine, u Crnoj Gori, jesu i više od turista, jer su to i naši rođaci, prijatelji, komšije. To su i građani sa kojima delimo zajednički prostor Balkana i, zajedno sa njima, nastojimo da od Balkana načinimo prostor koji se više neće prepoznavati po tome što, kako reče Bajaga, ‘svakih pedeset leta izbija rat’”, kazao je Radović, a preneo Mondo.
Prema njegovim rečima, “žalosno je što vlast pokazuje da je spremna da vlastiti interes željenog održavanja na vlasti zahvaljujući tenzijama podredi opštem interesu oporavka državne ekonomije nakon pandemije korona virusa”.
„Kako licemerno, nakon odluke da se ne otvore granice i sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, danas zvuči sladunjava sintagma koju je premijer Marković, koliko juče, koristio o Crnoj Gori kao ‘corona free destinaciji’. Ovakvom odlukom, Crna Gora postaje, možda, ‘delimično free destinacija’, ali, sigurno, ne i ‘sasvim free destinacija’… Dragi građani Srbije i Bosne i Hercegovine, ne dozvolite da nas svađaju i setite se da ovo nije država ni Đukanovića, ni Markovića, ni Marovića niti DPS, već časnih i poštenih ljudi”, poručio je Radović.
I predsednik opštine Herceg Novi poručio je ranije da su građani Srbije i BiH uvek dobrodošli uprkos odluci Vlade Crne Gore da ne otvori granice za građane iz Srbije.
“Odluka Vlade o selektivnom otvaranju granica, po kojoj je i dalje zabranjen ulazak u Crnu Goru građanima Republike Srbije i Bosne i Hercegovine već je napravila štetu, ne samo Herceg Novom nego celom primorju”, rekao je predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.
On je istakao da Herceg Novi, ali i svi gradovi primorja čija je osnovna delatnost turizam, već “trpe posledice nepromišljenih i tendencioznih poteza Vlade Crne Gore”.
“Ovakva odluka ima za za cilj da isprovcira građane susednih zemalja, iako svi znamo da će im narednih dana biti omogućen ulazak u Crnu Goru, jer naša ekonomija umnogome zavisi od saradnje sa tim državama. S obzirom na strahovito negativne reakcije u nama bratskim i prijateljskim državama, iz kojih je najveći broj turista koji dolaze u Herceg Novi, smatram da se radi o ishitrenom potezu koji za cilj ima samo i jedino produbljivanje unutrašnje krize u Crnoj Gori”, rekao je Katić, a preneo portal Nova.
On je upitao Vladu Crne Gore “gde je logika u tome da organizovano šalju crnogorske studente u Srbiju, ako epidemiološka situacija u toj zemlji nije bezbedna, a da u isto vreme zabranjuju ulazak državljanima Srbije u Crnu Goru”.
“Pozivam sve ljude u Srbiji i Bosni i Hercegovini da ne nasedaju na ovakve provokacije zvanične državne vlasti u Crnoj Gori. Kao i mnogo puta do sada, potezi Vlade Crne Gore ne oslikavaju ni volju ni potrebe većine građana. U Herceg Novi ste uvek dobrodošli i u što većem broju”, poručio je predsednik Katić.
Georgiev: Poslednji trzaji Đukanovića da ostane na vlasti, u čemu mu pomaže prijatelj Vučić

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.