Brže i lakše do građevinske dozvole sledeće godine?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brže i lakše do građevinske dozvole sledeće godine?

NOVI SAD - Izmene zakona o planiranju i izgradnji, koje bi trebalo da ubrzaju izdavanje građevinskih dozvola, biće završen do kraja 2008. godine, najavila je danas pomoćnica ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Srbije.

Aleksandra Damjanović-Petrović je agenciji Beta rekla da će se taj predlog pred poslanicima Skupštine Srbije naći u redovnoj proceduri tokom 2009. godine.

"Promene koje se planiraju su suštinskog karaktera i za krajnji cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imaju pojednostavljenje procedure i skraćenje vremena potrebnog za dobijanje, ne samo građevinske dozvole", rekla je pomoćnica ministra.

Pojednostavljenje procedure

Prema rečima Aleksandre Damjanović-Petrović, promene zakona trebalo bi da donesu dosta boljeg i za one koje ga primenjuju, ali i za korisnike tih usluga, kao što su investitori.

"Značajno će biti skraćena procedura, a u zavisnosti od vrste objekta će trajati i postupak i procedura i vreme potrebno za dobijanje akata. Ono što se suštinski mnogo neće promeniti su objekti za koje odobrenje izdaju organi Vojvodine i Ministarstvo iz koga dolazim", rekla je ona.

Kako je precizirala to se odnosi na velike, važne i složene objekte, ali će za njih biti značajna novina što je kroz predlog za izmenu Zakona o zaštiti prirode došlo do skraćenja procedure za dobijanje obavezne liste za procenu uticaja na životnu sredinu.

"Sa nekih 350 dana, koliko je bilo potrebno za jedan takav objekat, izmenom se planira skraćenje procedure na 100 dana", rekla je Aleksandra Damjanović-Petrović.

Veća ovlašćenja lokalnim samoupravama

Prema njenim rečima, jedan od ciljeva izmene zakona je i dalja decentralizacija i prenošenje ovlašćenja na lokalne samouprave, ali i veći broj objekata za koji uopšte nije potrebno izdavanje odobrenja.

Kako je saopšteno na tribini u okviru Sajma građevine u Novom Sadu, važeći zakon o planiranju i izgradnji stupio je na snagu 2003. godine, a delimično je izmenjen 2006. godine, što prema oceni pomoćnice resornog ministra u praksi nije donelo mnogo boljitka.

U međuvremenu su usvojena 23 podzakonska akta koji su bliže odredili neke odredbe zakona.

Prema rečima Aleksandre Damjanović-Petrović, postoje mišljenja da je bolje doneti potpuno nov zakon, sa čim se ona ne slaže jer smatra da bi i promene postojećeg dovele do ostvarenja krajnjeg cilja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.