Britanac otrovan nervnim agensom pušten iz bolnice

Izvor: Radio 021, 20.Jul.2018, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanac otrovan nervnim agensom pušten iz bolnice

Žrtva trovanja nervnim agensom novičokom Britanac Čarli Rouli izašao je iz bolnice, saopštili su danas zvaničnici Velike Britanije.

Predstavnica bolnice u Solsberiju Lorna Vilkinson rekla je danas da je Rouli (45) pušten kući, navodi Asošiejted pres.

Rouliju i njegovoj partnerki Don Stardžis pozlilo je 30. juna u gradiću Ejmsberiju pošto su, prema navodima britanskih zvaničnika, bili izloženi novičoku kada su došli u kontakt sa bočicom za koju se veruje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je bila korišćena u martovskom napadu u obližnjem Solsberiju.

U Solsberiju, udaljenom 13 kilometara od Ejmsberija, 4. marta su u nesvesnom stanju pronađeni bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija. Oni su se oporavili i pušteni su iz bolnice pre trovanja Roulija i Stardžis. Stardžis (44) je umrla u bolnici 8. jula.

Bočica za koju se veruje da je izvor smrtonosne supstance pronađena je 11. jula tokom pretresa Roulijeve kuće u Ejmsberiju, a naučnici su potvrdili da se u njoj nalazio novičok, smrtonosni nervni agens proizveden u nekadašnjem Sovjetskom Savezu tokom Hladnog rata.

London je optužio Rusiju za trovanje Sergeja i Julije Skripalj, kao i za slučajno trovanje Roulija i Stardžis. Moskva te optužbe odbacuje.

Taj slučaj je doveo do velike diplomatske krize između Moskve i Zapada i do uzajamnog proterivanja stotina diplomata.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.