Izvor: Radio 021, 26.Sep.2019, 07:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregu: Putovanja po Balkanu samo sa ličnom kartom

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da je ta organizacija spremna da pomogne zemljama Zapadnog Balkana.

Ova organizacija bi posredovala da se postigne sporazum o slobodnom putovanju samo s ličnim kartama.

Kako je saopšteno iz RCC, ona je na neformalnom ministarskom sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), prvom koji se održava u sklopu predsedavanja Kosova tim procesom, rekla da bi se to postiglo kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sprovođenje Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) kao deo predstojećeg samita Berlinskog procesa.

"Regionalna saradnja je temelj stabilnosti i društveno-ekonomskog napretka našeg regiona i drago mi je da vidim da je ona i potvrđena ovde danas, jer biti ovde tokom sedmice kada se održava zasedanje Generalne skupštine UN, pridonosi pozitivnoj atmosferi, 'zajedništvu' u iznalaženju rešenja za ciljeve koje svi delimo. Drago mi je da vidim da su prioriteti predsedavajućeg Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi usko povezani sa prioritetima regiona, a to su povezivanje, mladi, kultura, umetnost i turizam", rekla je Bregu.

Ona je ocenila da je trenutak povoljan - Hrvatska će prvi put preuzeti predsedništvo EU, Bugarska i Severna Makedonija će predsedavati Berlinskim procesom, Albanija i Severna Makedonija će verovatno otvoriti pregovore o pristupanju EU, proces proširenja će biti u središtu delovanja Evropske unije.

"Region se kreće putem zajedničkog rasta i transformacije. Sa pitanja stabilnosti prešli smo na stvaranje regionalnog ekonomskog prostora i sada treba na najbolji način da iskoristimo ovaj povoljan trenutak za napredak", zaključila je Bregu.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.