Bradić otvara izložbu ikona crkve u Boboti

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 23.Nov.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić otvara izložbu ikona crkve u Boboti

NOVI SAD - Izložbu "Umeće konzervacije", kojom će biti predstavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi na ikonama sa ikonostasa crkve Svetog Georgija u Boboti u Hrvatskoj, danas će u Galeriji Matice srpske (GMS) u Novom Sadu, otvoriti ministar kulture Nebojša Bradić, saopštila je galerija.

Ikonostas srpskog pravoslavnog hrama Svetog Georgija u Boboti, mestu u Daljskoj eparhiji u Hrvatskoj, nastao je u osmoj deceniji 18. veka a oslikao ga je u to vreme veoma cenjeni ikonopisac >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << iz Dalja Jovan Isajlović stariji, dok je veoma vešto i kvalitetno izvedenu rezbu uradio Jakov Gerstner.

Dimenzijama, bogatstvom ikonografskog sadržaja kao i umetničkim i tehničkim kvalitetima, taj ikonostas svedoči o visokim stremljenjima i dostignutim dometima duhovno - kulturne sredine u kojoj je nastao.

Zbog svojih izuzetnih vrednosti, ikonostas crkve u Boboti stavljen je pod zaštitu rešenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Osijeku, a 1989. godine je tim stručnjaka iz Hrvatske izradio elaborat s predlogom konzervatorsko-restauratorskih radova.

U ratnim, devedesetim godinama, nije, na sreću, dodatno oštećeno to vredno kulturno dobro a 1993. godine su, na zahtev vladike Lukijana, stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine demontirali i preneli ikone i dveri sa ikonostasa u Novi Sad radi konzervacije.

Sručnjaci iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Osijeku sada rade na obnovi konstrukcije, oplate i duboreza ikonostasa i inventara u Boboti dok konzervatori iz Pokrajinskog zavoda rade na ikonama i rezbi u Novom Sadu.

Do sada su konzervirane i vraćene u Bobotu četiri ikone prestone zone, carske i dvoje bočnih dveri, centralna ikona Krunisanje Bogorodice i Krst sa raspećem, u skladu s programom rada Međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara u Hrvatsku.

Kako je najavljeno, do marta iduće godine trebalo bi da bude završeno i vraćeno osam ikona iz sokla, a radi se na ikonama i kartušama iznad dveri i na ukrasnom duborezu iznad prestonih ikona bobotskog hrama.

Na toj svečanosti, kako je najavila galerija, prisutnima će se obratiti episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine Zoran Vapa i upravnica GMS Tijana Palkovljević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.