Božićna trpeza: Najbolji recepti za česnicu

Izvor: Luftika.rs, 04.Jan.2017, 04:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićna trpeza: Najbolji recepti za česnicu

Rano ujutru na Božić, domaćica mesi testo od kojeg će praviti česnicu ili božićnu pogaču.  U česnicu se stavlja novčić koji će onom ko ga pronađe doneti sreću i blagostanje. Novčić se daje domaćinu koji ga stavlja u ikonu. Kada je pečena, iznosi se na trpezu i okreće se i lomi kao i slavski kolač.
Najvažnija stavka na Božićnoj trpezi je česnica, a tek onda idu sarma, ruska salata i pečenje.
U zavisnosti iz kojeg ste kraja, česnica se pravi kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << slana pogača ili kao slatka pita sa orasima (u Vojvodini se pravi slatka varijanta).
Izvorno, česnica se mesi bez kvasca i osnovni recept je da se pomešaju brašno, puter, jedno celo jaje i jedno žumance. Mesi se i dodaje pomešano mlako mleko i mlaka voda u koje smo prethodno rastvorili šećer i so. Sve se zajedno mesi petnaestak minuta, pre pečenja se stavi novčić ili zlatnik, oblikuje i stavi u podmazan pleh. Pogača se premaže žumancetom.
Pogledajte još neke ideje za česnice.
Zorina česnica Foto: Zorica Stajić Ovo je klasičan recept za česnicu, sa tim što se koristi kvasac, i to onaj u kocki. Za pripremu ove prave domaće božićne pogače, pogledajte recept korak po korak.
Vojvođanska česnica Foto: domacirecepti.net Vojvođanska česnica se pravi sa tankim korama, najbolje bi bilo domaćim, a ako niste u mogućnosti da ih razvijate, mogu da posluže i kupovne, šećerom, orasima, medom, suvim grožđem i margarinom. Za tačan redosled ređanja fila i kora vidite recept.
Slatka česnica
Ovaj recept je sličan vojvođanskoj česnici, s tim što više podseća na baklavu. Čak se i preliv pravi kao i za baklavu, pa ko voli može i tako. Recept je na sledećoj stranici.
Božićna česnica Foto: erecepti.com Recept je za slanu česnicu, sličan onom osnovnom, jedino što se pravi sa kvascem, i lepo je objašnjeno kako je oblikovati kako bi bila lepa i za nepce i na oko. Ako vam je izgled hrane važan koliko i ukus, pogledajte kako da napravite pravo umetničko delo od česnice.
Veliki kolač Na sajtu Kuvajmo blogovski je detaljno opisano razvijanje i slaganje testa za klasičnu božićnu česnicu. Pogledajte recept za Veliki kolač.

5 sjajnih recepata za jela od ribe

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.