Izvor: Politika, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić proslavljen uz opipavanje radijatora

Najteža situacija u delovima Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina, Vršca, Pančeva, Čačka i Loznice, gde postojeće toplane nisu mogle da pređu na mazut

Najava da će Novosađani Božić provesti bez grejanja, do zaključenja ovog izdanja „Politike", kako javlja dopisnik Slavoljub Živković, na sreću se nisu obistinila. Međutim, već u noći između srede i četvrtka, nagovešteno je iz „Novosadske toplane", radijatori će početi da se hlade. Najpre, u svim stanovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Novog naselja, zatim gradske četvrti Detelinara, Nova Detelinara, Satelit i (delimično) Sajmište, u kojima živi oko 30 odsto stanovnika grada (oko 70.000 potrošača). Slična situacija će zadesiti i Petrovaradin, kao i deo Sremskih Karlovaca.

Ukoliko se u dogledno vreme ne obezbedi normalno snabdevanje gasom, bez grejanja će ostati i potrošači u prigradskim naseljima i više okolnih opština u kojima se posredstvom Preduzeća za distribuciju gasa „Novi Sad – gas”, stanovništvo greje tim energentom.

Gradonačelnik Igor Pavličić je zatražio da pekare, mlekare i drugi proizvođači namirnica što pre pređu na mazut kako ne bi došlo do poremećaja u snabdevanju. Klinički centar Vojvodine, uključujući i porodilište, ima alternativne izvore grejanja. Od danas će biti zatvoreni domovi zdravlja Bistrica, Jugovićevo i Jug Bogdana,kao i ambulanta u Vršačkoj ulici. Svim građanima koji se leče u tim objektima biće omogućeno da se jave u dežurne medicinske ustanove, u kojima će biti organizovan rad većeg broja lekara.

Zrenjaninsko JP „Grejanje" distribuira toplotu do oko 8.000 domaćinstava, uglavnom u stambenim zgradama. Toplotna energija se proizvodi u takozvanoj staroj, a povremeno i u novoj toplani koja pripada „Termoelektrani-toplani", firmi u sastavu EPS-a, gde je moguć prelazak na mazut, kojeg na zalihama ima za narednih mesec dana, a dopremaju se i nove količine, javlja dopisnik Đuro Đukić.

Domaćinstva koja koriste gas, a takvih je 22.500 na području grada Zrenjanina, kao i 18 sela, što je ukupno 100.000 korisnika, mogla bi vrlo brzo da se nađu u nezavidnoj situaciji. Slabljenje pritiska, zbog specifičnosti napajanja, prvo se osetilo u selu Melenci, koje ima 8.000 stanovnika.

Rukovodstvo pančevačkog JKP „Grejanje" je 6. januara uveče saopštilo da neće prekidati grejanje dok god bude pritiska u cevima za dovod plina, s tim što se očekivalo da dotok gasa potpuno prestane oko ponoći. Ali, do zaključenja ovog broja grejanje je u Pančevu još funkcionisalo.Iz JKP „Grejanje" je, međutim, poručeno da će sasvim sigurno do kraja dana ponestati gasa, javlja naš dopisnik Miodrag Šašić. Pančevačka bolnica ima mogućnost da preorijentiše grejanje na mazut, pa oni kojima je ono najpotrebnije neće trpeti. Podsetimo, u Pančevu su zarad smanjenja zagađenja prošlog leta izgrađeni toplovodi, čime je omogućeno zatvaranje kotlarnica na mazut, a dve toplane su, još kada su građene, projektovane samo za rad na gas.

Iako je predsednik opštine Vršac Čedomir Živković poručio sugrađanima da je pritisak gasa koji se koristi za grejanje uobičajen, iz preduzeća „Drugi oktobar", koje je u Vršcu zaduženo za distribuciju gasa, nezvanično je saopšteno da „pritisak zemnog gasa na ulazu u grad pada i da će Vrščani, ukoliko se stanje bude pogoršavalo, nestašicu gasa osetiti najkasnije u toku noći", javlja naš dopisnik Jovica Danilović. Inače, na plinsku mrežu je u ovoj opštini, osim 13.000 domaćinstava, priključena i čitava privreda, obe bolnice, škole... Većina potrošača nema mogućnosti za preorijentaciju na druge energente.

U Čačku, sedam kotlarnica zagreva 8.000 stanova, a vesti o „gasnoj krizi" najpomnije su pratili žitelji Ljubićkog keja (1.100 stanova) i naselja Vinara (410 stanova), gde kotlarnice mogu da rade samo na gas. Kako je našem dopisniku Gvozdenu Otaševiću izjavio direktor JKP „Čačak" Petar Domanović, pritisak dotoka gasa je u popodnevnim satima počeo da opada, a rezerve mazuta u gradskoj toplani su dovoljne za sedmodnevnu potrošnju.

Ako Loznica ostane bez prirodnog gasa, niz objekata sa većim brojem stanova neće moći da obezbedi grejanje na neko drugo gorivo, ocenio je danas u izjavi za Tanjug direktor JKP „Toplana" Milan Panić, dodajući da se radi o približno 8.000 ugroženih potrošača. On je objasnio da se, po ugovoru sa Toplanom, 55 procenata od ukupno 210.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora toplotnom energijom snabdeva iz firme „Dekotra”, čiji kotlovi koriste isključivo prirodni gas koji ne može da se zameni drugim gorivom.

-------------------------------------------

Beogradske elektrane prešle na mazut

Generalni direktor „Beogradskih elektrana” Zoran Predić rekao je da svi pogoni tog javnog komunalnog preduzeća rade na mazut i da je, u dogovoru sa NIS-om, obezbeđen transport kako bi se svim toplotnim izvorima u Beogradu dostavile dovoljne količine mazuta. On očekuje da će radijatori u više od 300.000 domaćinstava koja se greju iz toplana i narednih dana biti topli, jer to preduzeće može stabilno da radi i u ovim uslovima.

Predić dodaje da nema pojedinačnih kvarova, kao i da su obezbeđene dovoljne količine mazuta za njihov rad. Istakao je da to javno preduzeće može da radi bar sedam dana punim kapacitetom sa trenutnim zalihama, da mazut redovno pristiže, kao i da elektrane mogu da prime oko 1.500 tona tog derivata dnevno. On je naglasio da su uglavnom sva postrojenja navedenog javnog komunalnog preduzeća u utorak prebačena da rade na mazut i da u njihovom radu za sada nema problema. Predić je istakao da je takav način funkcionisanja vanredna procedura i da su postrojenja prilagođena na kombinovani rad i kombinovanu potrošnju goriva, pa u ovakvim situacijama mogu da troše mazut umesto gasa.

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić istakao je da je glavni grad u potpunosti pripremljen za sve vanredne situacije poput ove, rekavši da bi građani trebalo da imaju potpuno poverenje u državu i nadležne organe da će svi problemi biti rešeni na najbolji mogući način.

U dispečerskom centru „Beogradskih elektrana” kažu da će temperature u stanovima biti „nešto niže”, odnosno na „zahtevanoj donjoj granici”. Petar Vasiljević, pomoćnik direktora „Beogradskih elektrana”, ističe da bi u ovakvim okolnostima temperatura u domovima trebalo da bude do 18 stepeni Celzijusovih.

– Stanovi su topli, ali apelujemo na potrošače da ne očekuju da će u njima temperatura biti 20 stepeni, kao što je bilo prethodnih dana. Molimo sve sugrađane da razumeju situaciju i da budu spremni da pomognu i „Beogradskim elektranama”, da ne prave paniku, jer još ne znamo šta nas čeka i dokle će ova situacija trajati – rekao je Vasiljević.

Kako bi se što racionalnije koristila toplotna energija, „Beogradske elektrane" su prekinule isporuke javnim ustanovama, u kojima zbog praznika niko ne boravi. Takav režim rada uzrokovan vanrednim okolnostima trajaće dok se ne stabilizuje snabdevanje prirodnim gasom.

B. H.

[objavljeno: 08/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.