Izvor: Radio 021, 09.Sep.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za opstanak u norveškom delu Arktika

Klimatske promene čini život težim kako za ljude, tako i za divljač u norveškom regionu Sami.

BBC

Samo na nekoliko mesta se klimatske promene mogu tako jasno videti kao što se vide u divljem Arktiku. Naučnici kažu da jeod industrijske revolucije do danas, na dalekom severu temperatura porasla za dva stepena Celzijusa - duplo više nego što je svetski prosek.

Arktik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u plamenu - koliko je situacija loša Požari u Amazoniji su „međunarodna kriza" Da li je moguće zasaditi 350 miliona stabala za dan BBC

U Finmarku, na krajnjem severu Norveške, klimatske promene su izazov i za severne jelene i za autohtoni narod Sami koji čuva njihova stada. Jeleni obično za hranom tragaju po snegu, ali tokom toplijih zima gornji slojevi snega se brzo tope pre ponovnog smrzavanja i prave neku vrstu neprobojnog ledenog prekrivača. Životinje zbog ovoga izgladne.

BBC

Nisu samo klimatske promene izazov za ljude i životinje koji žive na Arktiku. Prelazak na zelenu tehnologiju takođe predstavlja probleme.

BBC

Pripadnici Sami naroda bore se protiv planova nadležnih iz rudnika bakra koji žele da izgrade vetrenjače i počnu da koriste električne automobile. Norveška vlada je odobrila novi rudnik za koji kaže da je može biti ključan za svetsku ekonomiju i smanjenje emitovanja ugljenika.

BBC

„Ovo su životne promene", kaže Nils Matis Sara, starešina naroda Sami koji uzgaja jelene od 14. godine.

„Ako ovaj rudnik postane stvarnost, šanse za opstanak su nemoguće - i ekonomski i mentalno. U mojim godinama smo nekako mogli da živimo. Ali mladi, oni žive u mračnom, mračnom vremenu. "

BBC

„Oni samo uzimaju sve više i više zemlje", kaže njegova kćerka, Inga Ane Karen Sara.

„Rudarstvo, dalekovodi, energija vetra."

Kaže da će rudnik bakra ozbiljno poremetiti život severnih jelena. „Kako može biti održivo uništiti prirodu", pita se ona.

BBC

U Reparfjordu, mestu u kom će se odlagati rudnički ostaci, Ejnar Julisen izvlači korpe pune velikih rakova. „Ako počnu sa miniranjem, nećemo moći da jedemo rakove i ako uspemo da ih uhvatimo - ali mislim da će svi rakovi na ovom području umreti, a oni koji ne umru, pobeći će iz ovog fjorda."

BBC

Ojstein Rushfeld, izvršni direktor rudarske kompanije Nusir, slaže se da će biti „negativnih uticaja". Ali on poriče da će severni jeleni ili ribolovci biti pogođeni i kaže da će rudnik donositi preko potrebne poslove i oživeti malu i dosta staru zajednicu.

Reuters

Borba za ovu zemlju može biti nagoveštaj budućih previranja između očuvanja i razvoja na Arktiku jer topljenje leda omogućava regionu da se otvori za brodarstvo i industriju.

Sve slike su zaštićene autorskim pravima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.