Bolonjski sistem povećao prolaznost studenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2009, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bolonjski sistem" povećao prolaznost studenata

NOVI SAD - Prikupljanje podataka o prolaznosti studenata na fakultetima u Srbiji je završeno. Ti podaci su neophodni da bi se znao tačan broj studenata čije se školovanje finansira iz državnog budžeta, ali su važni i za samovrednovanje fakulteta i unapređivanje nastave.

Na Novosadskom univerzitetu uporedili su rezultate iz prethodne tri godine, od kada se sprovodi bolonjska deklaracija.

Milan Simić, prorektor za nastavu, kaže za RTV da je prolaznost prve generacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upisane 2006/07. godine bila je 68,24 odsto, sledeće školske godine studenti su imali slabiju prolaznost 63,40 odsto, ali treća generacija studenata, koji se školuju po takozvanom bolonjskom sistemu bodovanja, ostvarila je prolaznost od 77,79 odsto.

"Studentima se moralo izaći u susret čime je, za početak, redukovan broj neophodnih bodova do povećanja na famoznih 60", kaće Nebojša Milić, predsednik Studentske unije Srbije, i dodaje da je time studentima učinjena "medveđa usluga".

Ukoliko nonšalantno pristupe polaganju ispita može im se desiti nagomilavanje gradiva, a vreme će pokazati da li je to optimalna mera." kaže Milić za RTV.

"Prikpljeni podaci govore i o tome da je nabolja prolaznost na onim fakultetima gde se radi pojedinačno ili u manjim grupama, poput recimo Akademije umetnosti", kaže prorektor Simić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.