Izvor: Radio 021, 17.Dec.2019, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boing prestaje sa proizvodnjom aviona 737 Max

Američki proizvođač aviona Boing obustaviće od sledećeg meseca proizvodnju modela 737 Max, a reč je o modelu kod kog je ustanovljena greška u sistemu kontrole leta i koji je izazvao dve nesreće s ukupno 346 poginulih.

Ova odluka će verovatno predstavljati dalje komplikacije avionskim kompanijama, koje su izgubile stotine miliona dolara i otkazale hiljade letova bez aviona u svojim flotama.

Boing je prošle nedelje priznao da će regulatorni pregled aviona koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su prizemljeni od marta nakon dve nesreće, trajati do sledeće godine, što je duže od odobrenja koje je ciljao proizvođač sa sedištem u Čikagu, a što je do kraja ove godine.

Proizvođač je više puta upozoravao investitore da bi mogao dodatno da smanji ili obustavi proizvodnju aviona ako zabrana leta bude trajala duže od očekivanog. Boing je smanjio proizvodnju za 20 odsto u aprilu na 42 mesečno nakon što su regulatori naredili avionskim kompanijama da prestanu da lete tim avionima.

Blizu 400 Maxovih aviona bilo je u svetskim flotama kada su regulatori prizemljili avione sredinom marta nakon dva kobna sudara u razmaku od pet meseci. Od tada je Boing proizveo još oko 400 aviona koji su parkirani u njegovim objektima u državi Vašington i dr. Prizemljenje koje je bilo u oktobru sprečilo je Boing da isporučuje avione kupcima.

Boing ne planira da otpusti radnike u fabrici Renton u Vašingtonu gde se ovaj model proizvodi, što je olakšanje za oko 12.000 radnika. Deonice Boinga su tokom redovne sednice pale za četiri odsto, a nekoliko sati nakon toga za jedan odsto.

Autor: 021/Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Izgubili 11 milijardi za dva dana: Posrnuli avio-gigant plaća cenu sporne letelice

Izvor: B92, 17.Dec.2019

Čikago -- Propasti Boingovog modela 737 maks ne nazire se kraj, a deonicama ove kompanije sve brže pada vrednost...Samo u poslednja dva dana vrednost ove kompanije opala je za 11 milijardi dolara, dok su razmišljali o tome da li da nastave proizvodnju boinga 737 maks. Ovaj model aviona nije poleteo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.