Izvor: Radio 021, 18.Sep.2019, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blinkeri" u Srbiji deljeni svima redom, ne zna se ko ih sve ima

U Srbiji je nepoznato koliko automobila ima crveno-plava svetla, poznatija kao "blinkeri".

Zakonom je propisano da takva svetla mogu da koriste samo vojska, policija, VBA, Hitna pomoć, vatrogasci i naviši državni funkcioneri, poput predsednika i premijera (ne i ministri), ali tu povlasticu koriste mnogi, piše Politika.

"Blinkeri" su crveno-plava svetla ugrađena u prednju masku vozila koja se naizmenično pale i gase. Koriste ih automobili pod pratnjom kada moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da prekrše saboraćajne propise, to jest iskoriste prvenstvo prolaza u odnosu na druge učesnike u saobraćaju. Prema važećem zakonu, MUP može da dodeli "blinkere" osobama na značajnim državnim funkcijama kojima je ugrožena bezbednost ili im je sa razlogom potreban brz prolazak.

Međutim, ovu opremu, nabavili su i biznismeni, estradne ličnosti, poslanici, predsednici opština i direktori. Nedavno su mediji objavili i da se Ljubiša Buha Čume, prvi svedok saradnik u istoriji Srbije, vozi u automobilu sa "blinkerima".

Bivši načelnik Vojnobezbednosne agencije (VBA) general Momir Stojanović ističe da je ova oblast, kao i mnoge druge u Srbiji, neuređena.

"Dozvolu ko će da se vozi pod 'blinkerima' prema propisima daje MUP. Problem je što se oni odobravaju i po prijateljskoj vezi, po partiskoj pripadnosti i drugarstvu. Blinkeri ništa ne znače u saobraćaju osim u nekim posetama i vanrednim situacijama. U realnom životu, ne trebaju ni predsedniku ni premijeru. Običnom čoveku ne trebaju ta svetla, a ako ih već ima, to znači da ima i neki problem sa svojom savešću ili sa onim što radi", zaključuje Stojanović.

"Blinkere" je moguće nabaviti preko interneta, a kineski koštaju već od petnaestak dolara. Kazna za neovlašćeno postavljanje ovih svetlosnih znaka je 20.000 dinara.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.