Izvor: Radio 021, 13.Avg.2020, 12:58

Bivši urbanista Beograda: Spomenik Stefanu Nemanji agresivna priča, "napadaće" prolaznike

Bivši gradski arhitekta Đorđe Bobić izjavio je da sadašnja vlast u Beogradu nema nikakav koncept razvoja, već da se u gradu sprovode projekti koji su deo političkog marketinga, dok struka u institucijama ćuti.

Gradska vlast, prema njegovim rečima, umanjuje značaj svega što je u gradu izgrađeno u prethodna dva veka, a kao primer za to posebno ističe aktuelnu rekonstrukciju Savskog trga, odnosno izmeštanje glavne železničke stanice i postavljanje spomenika Stefanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Nemanji visokog 23 metra.

Stefan Nemanja, prema njegovim rečima, kao osnivač srpske države svakako zaslužuje spomenik u Beogradu koji je mogao biti podignut i na tom mestu, ali ne da bude visok kao devetospratnica i da svojom dimenzijom agresivno utiče na železničku stanicu koja je deo kulturne baštine Beograda.

"Ona je morala da bude centalno mesto na tom trgu, sada je to poremćeno. Može on (spomenik) biti i na tom mestu, ali da bude primeren dimenziji tog prostora, da bude u normalnoj formi u kojoj se spomenici u centru grada uobičajeno rade. Imao sam i sam tužno iskustvo sa spomenikom Svetom Savi koji je takođe izradio jedan ruski umetnik i koji je trebalo da bude na Slaviji, i na kraju je nađeno kompromisno rešenje da se stavi na kraju Ulice Svetog Save u portu Hrama. To je takođe preveliki monument koji nema u centru grada mnogo smisla", podsetio je Bobić za N1.

U centru grada spomenici, kako je objasnio, moraju biti u dimenziji koju čovek može da saglada, da ne doživi agresiju. Spomenik Stefanu Nemanji će, s druge strane, prema oceni Bobića, biti agresivna priča koja će da napada prolaznike.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Bobić: Gradska vlast umanjuje značaj svega što je u izgrađeno u prethodna dva veka (VIDEO)

Izvor: Danas, 13.Avg.2020

Bivši gradski arhitekta Đorđe Bobić izjavio je u razgovoru za N1 da sadašnja vlast u Beogradu nema nikakav koncept razvoja, već da se u gradu sprovode projekti koji su deo političkog marketinga, dok struka u institucijama ćuti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.