Izvor: Radio 021, 30.Avg.2019, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši radnici PIK Zemuna traže nazad njive koje su dobili kao otpremninu

Bivši radnici Poljoprivredno Industrijskog Kombinata (PIK) Zemun u znak protesta su blokirali deo Batajničkog puta i traže da im se vrati zemlja koju su umesto otpremnina dobili 2005. godine.

Predstavnik radnika Goran Ristić dao je Ministarstvu privrede rok od desetak dana da slučaj reši. U suprotnom najavljuju kolektivnu tužbu sudu u Strazburu.

Sa transparentima na kojima piše "vratite nam otete njive", bivši radnici blokirali su put za naselje "13. maj". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Saobraćaj na Batajničkom putu je delimično prohodan, a do 12 sati, do kada je najavljen protest, regulisaće ga saobraćajna policija.

Organizator protesta radnika PIK Zemun, Goran Ristić, rekao je za N1 da protest neće nastavljati narednih dana, već čekaju da se oglasi neko iz Ministarstvo privrede i za to im daju rok od desetak dana. Ako do toga ne dođe, sledeća stanica je Strazbur.

Ristić podseća da su 2005. godine 253 radnika sklopila sporazum o dobrovoljnom prestanku radnog odnosa, kojim je predviđeno da umesto otpremnine dobiju po 50 ari obradivog zemljišta iza mesta na kojem danas protestuju. Sporazumi su, kako kaže, overeni u Drugom opštinskom sudu.

Ristić napominje da problema nije bilo do 2015. godine, kada je proglašen stečaj u PIK Zemun, a za stečajnog upravnika došao Miladin Stamenković, koji je pred Privrednim sudom protiv svih 253 radnika pokrenuo tužbe tražeći da vrate njive.

"Mi smo dobili rešenje od Privrednog suda da ništa ne vide sporno po tom pitanju, jer otpremnina može i u naturalnom obliku, to jest u nekretninama", kaže Ristić.

Međutim, kasnije su donete presude o ništavosti njihovih sporazuma, a radnici sada traže da se te presude ponište.

"Oduzimaju nam po tih 50 ari zemlje. Ogromni su troškovi, mnogi su morali da angažuju advokate. Po čemu smo zaslužili da idemo na sud i da nam taj stečajni upravnik daje utuženja? Mi to nismo tražili, oni su nama tu zemlju dali zbog teške finansijske situacije", ističe bivši radnik PIK Zemuna.

On kaže da je u junu pisao i predsedniku Aleksandru Vučiću, ali da nije dobio odgovor. U julu se ponovo obratio Predsedništu i tražio prijem kod Vučića, ali ni tu nije bilo odgovora. Sa pisarnice Predsedništva dobio je inforamciju da je njihov predmet prosleđen Ministarstvu privrede, ali su mu u MInistarstvu rekli da ga oni nemaju.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

PROTEST NA BATAJNIČKOM PUTU: Ostali i bez njiva i bez otpremnina

Izvor: Večernje novosti, 30.Avg.2019

Bivši radnici poljoprivredno-industrijskog kombinata "Zemun" blokirali Batajnički put. Zahtevaju zemlju ili da im se isplate decenije rada, uz odgovarajuće kamate BIVŠI radnici Poljoprivredno-industrijskog kombninata "Zemun" protestovali su danas na Batajničkom putu blokirajući...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.