Izvor: Luftika.rs, 14.Avg.2020, 13:41

Bivša reprezentativka u rukometu i njen bolesni sin spavaju na klupi – PA ŠTA?!

Nada Drvenjak Šljukić, bivša reprezentativka Jugoslavije u rukometu, ponovo živi na ulici.
Penzionerka nakon 32 godine radnog staža u domu zdravlja, sa dijagnozom karcinoma dojke, bez krova nad glavom, uz sina koji zbog invaliditeta prvog stepena ne može da se zaposli, mesecima kuca na vrata svih pokrajinskih i gradskih institucija.
Kroz ta vrata promaljaju samo zamenici, sekretarice i asistenti. Još uvek ne može da dođe do gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Pokrajinske vlade Vojvodine Igora Mirovića. Rukometni savez Vojvodine odgovara da „ne postoje fondovi za pomoć bivšim sportistima“.
Na fotografiji pred vama iz 2016. godine gradonačelnik Novog Sada uručuje Nadi ček od 145.050 dinara jednokratne pomoći, prikupljene u okviru humanitarne akcije Gradskog zelenila „Novosadski je biti human“.
Tom prilikom Miloš Vučević izjavljuje: „Obaveza je društva i zajednice da budu aktivni u ovakvim stvarima. Naša reprezentativka i žena koja je doprinela najvećim uspesima ženskog rukometa u gradu Novom Sadu, kada se nađe u teškoj situaciji, u teškoj životnoj utakmici, potrebno je da ima podršku i sa klupe i iz uprave i sa tribina.“
Danas – pomoć sa klupe – ali one u parku na kojoj Nada i njen sin spavaju.
Koje je to rešenje gradonačelnik ponudio? Nakon što je uručio ček, gradonačelnik nije stambeni problem rešavao institucionalno, već kroz matičnu stranku.
Kako bi se pokazala kao dobročinitelj, Srpska napredna stranka je porodic našla smeštaj u Futogu. Cvija Vasić, sekretarka Gradskog odbora SNS, obećavala je i posao za sina, što se do danas nije desilo. Ipak je odlučila da „neće da se bakće sa Nadom“.
Plaćala je stranka kiriju sve do juna ove godine, kada je predsednica Mesnog odbora SNS u Futogu Jasmina Obradović porodicu ponovo poslala na ulicu rečima: „SVAKA DRUGA ŽENA IMA KARCINOM, PA ŠTA?“
Sigurna klupa, klimave fotelje Tokom ovog leta ZA Krov nad glavom Novi Sad Nadi i sinu pomagala je da se sklone sa ulice, da imaju minimum higijenskih uslova i najpotrebnije od terapije. Za to vreme kabineti su bili u postizbornoj groznici ličnih interesa.
Ko će u Pokrajinsku vladu, a ko u Republičku, ko će biti gradonačelnik Novog Sada? Sve ovo su pitanja koja ovih dana odvlače pažnju ovdašnjih funkcionera SNS od problema naroda, pa i Nadinog. Sve dok im ona ne kaže da će, uz podršku Združene akcije, o svim poniženjima koje je od njih trpela da izađe u javnost.
Tada se na trenutak odlažu maštarije o budućim foteljama, Nada se posadi na stolicu, dâ joj se čaša vode i pomoćnica gradonačelnika za socijalna pitanja Ljiljana Koković hitno zove Centar za socijalni rad grada Novog Sada da se porodici obezbedi jednokratna pomoć u iznosu od 70 000 dinara.
Nada taj novac dobija i plaća zaostale dugove dok stambeno pitanje gradonačelnik i dalje izbegava.
„Ne dolazi više, zvaćemo mi tebe“ Gradonačelnik bi trebalo da zna da, u koju god fotelju da zasedne, Nada sa metastazama i dalje sedi na klupi u parku, čekajući ispunjenje njegovih davno datih obećanja.
Čeka Nada i na lečenje, jer se sa ulične klupe teško dobija bolnički krevet. Čeka Nada i poziv Cvije Vasić, koja joj je nedavno zalupila vrata rečima: „Nemam ja vremena da slušam obrazloženja, tražimo ti trajno rešenje, biće krajem ove ili početkom sledeće godine. Ne dolazi više, zvaćemo mi tebe!“
Združena akcija zna da Nada vremena za čekanje nema i zato prenosimo njenu priču, koja je samo jedan od mnogih slučajeva zanemarivanja ugroženih porodica, nebrige za one koji su ovoj zemlji nešto dali, a za uzvrat dobili poniženje.
Takođe, pokrećemo akciju prikupljanja pomoći za Nadu i njenog sina kako bi se sklonili sa ulice.
Ovo je privremena pomoć, trajno rešenje je i dalje samo u rukama gradskih i pokrajinskih čelnika. A mi ih gledamo kako se njima grčevito drže samo za fotelje.
Računi za donacije su:
Udruženje građana ZA KROV
SA NAZNAKOM ZA NADU DRVENJAK ŠLJUKIĆ
Dinarski račun: 205-0000000263391-77
Za uplatu iz inostranstva: IBAN RS35205007080005022588
PayPal: zakrovnadglavom@gmail.com
Izvor: Facebook/Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad
Huligan koji je tukao autističnog mladića je policijski inspektor i gradonačelnikov “heroj Novog Sada”

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Bivša reprezentativka Jugoslavije ponovo na ulici, "Krov nad glavom" prikuplja donacije

Izvor: Radio 021, 14.Avg.2020

Nada Drvenjak Šljukić, Novosađanka, bivša reprezentativka Jugoslavije u rukometu, ponovo živi na ulici...Penzionerka nakon 32 godine radnog staža u domu zdravlja, sa dijagnozom karcinoma dojke, bez krova nad glavom, uz sina koji zbog invaliditeta prvog stepena ne može da se zaposli, mesecima kuca...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.