Izvor: Luftika.rs, 20.Okt.2020, 13:48

Bila je jedina doktorka na birou rada, prosek joj je bio 9.57, a posao je čekala 5 godina

Punih pet godina Marija Stanković (30) iz Donjeg Dragovlja kraj Gadžinog Hana bila je jedina doktorka na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u tom kraju. Posle nebrojano prijava na konkurse širom Srbije i pisanja medija o njenom slučaju, Marija je napokon dobila svoj prvi posao u zdravstvenoj stanici Policijske uprave u Nišu.
Stanković je poziv da počne da radi kao lekar dobila lično od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, jedan dan nakon što su agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Beta i Radio televizija Srbije objavile reportažu o njoj.
Stanković je za agenciju Beta rekla da se nakon poziva ministra, kome je beskrajno zahvalna na pomoći, sve odvijalo veoma brzo, prošla je preglede i neophodne provere i počela da radi.
“Posao doktora u policiji je vrlo zanimljiv. Idem već dve nedelje na gađanje sa policajcima”, izjavila je Stanković, a preneo N1.
Dodala je da je imala veliku tremu prvog radnog dana jer nije znala kakav je posao doktora u policiji, ali, kako je kazala, sve je prošlo u najboljem redu i polako se uhodava.
“Koleginice i kolege sa kojima radim dosta mi pomažu, veoma su kolegijalni i druželjubivi. Maksimalno mi je izašao u susret i načelnik Policijske uprave u Nišu Slaviša Virijevi. Kolege policajci se prema nama lekarima odnose sa velikim poštovanjem”, istakla je Stanković.
Kako je kazala Stanković, koja je i majka petogodišnjih bliznakinja Irine i Isidore, za samo par nedelja, život njenih ćerki, supruga i nje same bitno se promenio pošto se čitava porodica zbog njenog zaposlenja preselila u Niš.
“Iz seoske sredine u podnožju Suve planine, sa samo četvoro, petoro ljudi u okruženju prešli smo u gradsku sredinu. Bilo je mnogo emocija, bilo je i suza, ali se polako navikavamo i mi i deca”, izjavila je ona.
Novi život koji su započeli, dodala je Stanković, bolji je za čitavu njenu porodicu tako da se nada da će u policiji dobiti i stalno zaposlenje nakon isteka šestomesečnog ugovora koji sada ima.
Stanković je od samog diplomiranja 2015. godine do nedavno, bila jedini lekar na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Gadžinom Hanu, a posao nije uspevala da dobije ni u Domu zdravlja u Gadžinom Hanu, niti u drugim zdravstvenim ustanovama širom Srbije.
Do diplome Medicinske škole, a potom i Medicinskog fakulteta koji je završila sa prosečnom ocenom 9,57, stigla je putujući autobusom do 40 kilometara udaljenog Niša, što je značilo polazak iz Donjeg Dragovlja u pet sati ujutru i, vrlo često, povratak poslednjim autobusom u 22.00 sata.
“Novac za moje studije moj otac je obezbedjivao sekući drva u planini i prodajući ogrevno drvo. Nije dočekao da diplomiram. Poginuo je u planini sekući drva kada sam bila na petoj godini studija”, kazala je Stanković.
Dok je tragala za poslom Stanković nije sedela “skrštenih ruku”, već je priskakala u pomoć meštanima kada im je bila potrebna medicinska pomoć. Iako je pet godina bila jedini lekar na “birou rada” u opštini Gadžin Han priliku da pokaže svoje znanje imala je samo tokom tromesečnog volontiranja u seoskoj ambulanti u Donjem Dušniku.
Nakon objavljivanja reportaže o njenom mukotrpnom školovanju i desetkama u indeksu stigli su joj i pozivi za zaposlenje u jednoj privatnoj klinici u Nišu, u Domu zdravlja u Beogradu i bolnici u Republici Srpskoj, ali je poziv za posao u policiji bio prvi i najprivlačniji.
Vučićev čovek godinama falsifikuje broj nezaposlenih, ali ovaj put je preterao za milion

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.