Biblioteka Izraela kupila dragocenu zbirku jevrejskih knjiga

Izvor: Radio 021, 19.Jan.2017, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biblioteka Izraela kupila dragocenu zbirku jevrejskih knjiga

Nacionalna biblioteka Izraela saopštila je danas da je postala vlasnik najveće privatne kolekcije jevrejskih knjiga i rukopisa na svetu.

Kolekcija "Valmadonna Trust Library", jedna od najznačajnijih u svetu, sadrži 10.000 predmeta, uključujući kopiju jevrejske Biblije iz 15. veka i jednu od dve preostale kopije rukopisa iz 16. veka o izraelskom egzodusu iz Egipta, koji se čita tokom večere na jevrejski praznik Pasha.

Dokumenta koje je decenijama sakupljao kolekcionar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Džek Luncer, predata je njujorškoj aukcijskoj kući Sotebi (Sotheby's) 2009. Luncer se nadao da će američka Kongresna biblioteka kupiti kolekciju, vrednu više miliona dolara.

Neki delovi kolekcije su, međutim, prodati prošle godine privatnim kolekcionarima za 12 miliona dolara.

Ostatak je proteklih sedmice kupila izraelska Nacionalna biblioteka i jedan izraelski privatni kolekcionar za nepoznatu cenu. Kolekcija će narednih nedelja biti predata novim vlasnicima.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.