Bezbednost u građevinarstvu - javašluk podizvođača, krajnje vreme da reaguju nadležni

Izvor: Radio 021, 28.Sep.2018, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost u građevinarstvu - javašluk podizvođača, krajnje vreme da reaguju nadležni

Stanje bezbednosti u građevinarstvu je takvo da je krajnje vreme da reaguju i struka i nadležni, poručuju stručnjaci.

Sagovornici televizije N1 istakli su kao problem "javašluk podizvođača", a kao ozbiljan nedostatak u sistemu navode nepostojanje zakona o finansijskom obezbeđivanju radnika od profesionalnih bolesti i povreda. Građevinci u Srbiji rade po 12 sati, "na crno", nedovoljno iskusni i obučeni, naglašavaju.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Saša Torlaković rekao je da su ove godine na radu život izgubila 33 radnika, od toga 17 u građevinarstvu.

"Javašluk je sigurno prisutan u oblasti podizvođača, pa njihovih podizvođača - kad date objekat od nekoliko miliona evra firmi koja ima jednog radnika normalno je da će oni tražiti nestručne ljude za taj posao. Ako ja imam 10 miliona evra i hoću ozbiljno da gradim, uzeću ozbiljno preduzeće koje ima i operativu i dobre radnike i odgovorna lica za zaštitu na radu. Ovo što se sada dešava prevazilazi sve granice. Pod hitno mora da se zaustavi", naveo je Torlaković.

On je istakao da je svaki rizik na gradilištu predviđen i da ne treba i ne sme da se dešava toliki broj stradanja radnika.

Govoreći o dva slučaja stradanja radnika, na Žeželjevom mostu i u Beogradu na vodi, profesor Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada Vladimir Mučenski kaže da most jeste završen što se tiče same konstrukcije, ali da je ovde reč bila o cevovodu, koji nije deo mosta.

"To su radovi koji i nisu mogli da počnu pre nego što se most završi", predočio je Mučenski, koji dodaje da konkretan slučaj ne može da komentariše, jer je istraga u toku. Što se tiče Beograda na vodi, Mučenski je naveo da je video određene mere koje veoma retko viđa na gradilištima u Srbiji. Međutim, stanje bezbednosti u građevinarstvu je takvo da je "krajnje vreme da reaguju i struka i nadležni".

Istakao je da zakon predviđa da lica za bezbednost na gradilištima moraju da budu stalno prisutna, ali da to u praksi nije slučaj, pa postoje situacije da jedna osoba bude u tri grada "lice za bezbednost gradilišta". To znači, navodi, da je poslodavac kriv i "da je na delu loše rukovođenje procesom rada gradilišta".

Mučenski je dodao da investitori u Srbiji, po zakonu, ne snose odgovornost po pitanju bezbednosti, jer oni nisu ti koji izvode radove.

"Oni imaju obavezu da imenuju koordinatore koji planiraju preventivne mere i nalažu izvođaču da to primenjuje, ali ne može da ga drži za ruku i tera ga da postupa po tim merama", rekao je gost N1, dodajući da firme u Srbiji nemaju obavezu da podnesu izveštaj po pitanju radnih sati ili povreda na radu, zbog čega se podaci o tome i ne znaju.

Po mišljenju bivšeg dekana Fakulteta zaštite na radu iz Niša Dragana Spasića, zakonska rešenja nisu adekvatna. Naveo je da smo imali kvalitetan zakon o zaštiti na radu iz 1965, koji se bavio i zaštitom imovine i privrede, ukazujući na to "da smo zaštitili imovinu, zaštitili bi i život radnika".

"Problem je i što poslove zaštite na radu ne obavljaju kvalitetni ljudi. Oni nisu 'iz struke', za licence (za Lica za bezbednost na radu) polažu i frizeri, a poslodavci pre zapošljavaju njih sa srednjoškolskom diplomom, nego inženjere", ukazao je.

Torlaković je dodao da bi bilo zanimljivo da se pogleda koliko je, od 17 stradalih u građevinarstvu, radilo na crno.

"Nije se ranije dešavalo da pošaljete nekog neiskusnog radnika na krov, stariji brigadiri su pazili na radnike. Brigadir i šef gradilišta su uvek tu da ujutro pogledaju kako će to da se radi, gde će se radnik kretati", poručio je.

Torlaković je ukazao da se u želji da zarade što veću dnevnicu, građevinci u Srbiji rade po 12 sati, i onda dolazi do pada koncentracije i povreda.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.