Izvor: Blic, 19.Dec.2009, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez podrške Mađara

Novi Sad - Iako je predsednik SVM i potpredsednik pokrajinske vlade Ištvan Pastor na početku jučerašnje sednice pokrajinskog parlamenta upozorio da je rasprava o budžetu preuranjena jer ni Skupština Srbije još nije usvojila budžet za 2010. godinu, vladajuća koalicija (bez glasova Mađarske koalicije) sinoć je usvojila budžet Vojvodine težak 56,45 milijardi dinara. Od toga je 31 milijarda tzv. transfernih sredstva, a još oko 4,5 milijardi dinara biće uneto u Fond za kapitalna ulaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << namenjenih izgradnji koridora 10.

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da će u pokrajina, zajedno sa predstavnicima Republičke vlade, morati da definiše šta su budžetska sredstva koja se odnose na prenete nadležnosti Vojvodini.

- Po zakonu treba da se prenesu i nadležnosti u oblasti finansija i u tom smislu pokrajina je spremna da da logističku i tehničku podršku predstavnicima Vlade Srbije kako bi taj posao bio što pre završen - rekao je Pajtić i dodao da je predlog pokrajinskog budžeta razvojni i štedljiv. Kako je rekao, u njemu su definisana dva osnovna cilja - podrška programima zapošljavanja i razvoju privrede koji će se ostvarivati preko pokrajinskih fondova. Novim budžetom biće nastavljeno i finansiranje programa novih tehnologija, kao i onih investicija koje su preduslovi razvoju privrede Vojvodine.

Kao ključne projekte, Pajtić je naveo izgradnju novog Žeželjevog mosta, radove na koridoru 10, izgradnju industrijskih zona po Vojvodini, nastavak radova na Urgentnom centru Kamenica 2 i druge objekte iz oblasti obrazovanja.

Na pitanje da li će u 2010. godini Vojvodina otvoriti predstavništvo u Briselu, Pajtić je ponovio da će se u taj proces ući kada Srbija postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

- Ne želimo to da učinimo pre, pa da nam neko spočitava da smo otvorili instituciju koja više troši nego što zarađuje a da takvo predstavništvo u ovom trenutku ne bi bilo isplativo - rekao je Pajtić i dodao da su sva pokrajinska ministarstva nezadovoljna jer su im sredstva smanjena zbog svetske ekonomske krize.

Pokrajinski ministar za finansije Jovica Đukić izjavio je da poslovi preneti Vojvodini imaju finansijsko pokriće u republičkom budžetu, ali da će trajno rešenje uslediti tek donošenjem posebnog zakona u toj oblasti.

- U predloženom budžetu Srbije za 2010. godinu predviđena su sredstva za finansiranje nadležnosti prenetih na pokrajinu, ali se nadam da je to učinjeno poslednji put, odnosno da će tu materiju ubuduće regulisati posebni zakon - kazao je Đukić izrazivši uverenje da će zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine vrlo brzo biti usvojen u Skupštini Srbije, čime će se stvoriti uslovi za dugoročno planiranje razvoja u pokrajini.

Pastor je kao potpredsednik vlade Vojvodine zamerio koalicionim partnerima što se u predlogu budžeta ograničava realizacija projekata Fonda za kapitalna ulaganja, jer će četiri od ukupno 10 milijardi dinara morati da bude izdvojeno za izgradnju koridora 10, a ostatak je značajno opterećen potraživanjima izvođača.

Protiv predloženog budžeta, osim SVM, bio je i SRS jer, kako je ocenio šef poslaničke grupe Milorad Mirčić, niti je razvojni, ni socijalni i u njemu preovlađuje deficit više od 18 odsto. On je dodao da je iz Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja ove godine potrošeno za 4,5 milijarde više sredstava nego što je planirano, tako da će iduće godine od predviđenih 10 milijardi za Fond taj iznos, praktično, biti rezervisan za plaćanje dugova.

Šef poslaničke grupe DSS Borko Ilić ocenio je da se budžetom povećavaju razni izdaci, tako da će građani plaćati glomaznu i preskupu administraciju.

LSV za prelaznu varijantu

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je predlog budžeta pošto ga smatra za prelaznu varijantom, kazao je šef poslaničke grupe LSV u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški.

-Tek kada u Skupštini Srbije budu usvojena preostala dva ključna zakona o finansiranju i imovini, onda ćemo moći da govorimo o pravom i realnom budžetu pokrajine - kazao je Bogoroški.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.