Bez brzih rezova, čeka nas bankrot!

Izvor: Novine novosadske, 28.Okt.2012, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez brzih rezova, čeka nas bankrot!

Gradska kuca2Glomazna administracija izjeda budžet Državna administracija je skupa, glomazna i neefikasna. Pojedine uprave godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << unazad deluju kao “stranačka preduzeća” sa previše činovnika, a na posao u javnom sektoru gleda se kao na spas od nezaposlenosti, pa su “dobra veza” i partijska pripadnost od presudnog značaja. Neretko, nažalost, ti faktori su važniji od stručne spreme. Međutim, takvo ponašanje u prošlosti i sadašnjosti, može da nas košta budućnosti, a ako se uskoro nešto ne promeni i državni aparat se ne smanji, čeka nas loš scenario, tvrde stručnjaci.
Statistički, prosek mesečnih zarada u javnom sektoru je na nivou prosečne plate u Srbiji, ali je bitna razlika između ovih plata i brojnih drugih, što su redovne i u celosti ležu na račun.

Druga, možda i bitnija stavka za one koji su imali sreće da se zaposle na “državnim jaslama”, jeste što znaju da neće tako lako dobiti otkaz, jer su zaštićeni, za razliku od desetine hiljada radnika koji su u proteklom periodu ostali bez posla. Ukoliko i izgube posao, zagarantovane su im otpremnine, koje u mnogim slučajevima uopšte nisu zanemarljive.
Jedan radnik na nekoliko činovnika
U Novom Sadu ima oko 5.500 zaposlenih u javnim i javno komunalnim preduzećima i administraciji. U celoj Srbiji državni sektor broji oko 650.000 ljudi. Blizu 100.000 zaposlenih ima u administraciji na centralnom i lokalnom nivou, 90.000 zaposlenih u javnoj bezbednosti, 20.000 zaposlenih u pravosuđu, kao i oko 230.000 zaposlenih u javnim službama obrazovanja, zdravstva, kulture i socijalne zaštite. Međutim, ovo nisu posve zvanični podaci. Precizno se ne zna tačan broj zaposlenih na državnim leđima jer se, kako je to od ranije uobičajeno, administracija povećava posle svakih izbora. Broj različitih vladinih organa i institucija dostigao je 4.920.
U poređenju sa razvijenim zemljama u Evropi, to nisu velike brojke. Da imamo nekoliko miliona zaposlenih, sve bi bilo u redu. Umesto toga, imamo polovinu radno sposobnih koji ne rade. A, osim na plate službenika, država izdvaja i 243 milijarde dinara godišnje na “apanaže” za 1,7 miliona penzionera. Brojki je puno, pa ih treba uprostiti – Na 1.461 milijardu dinara ukupne javne potrošnje u Srbiji, na svim nivoima, u prošloj godini na plate je otišlo 343 milijarde dinara, a na penzije 423 milijarde dinara. A to sve zaradi svega milion radnika!
Državni hleb je najslađi
Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Milan Grujić, kaže za Novine novosadske da je problem upravo u tome što ima mnogo više onih koji novac troše, nego onih koji ga zarađuju.
– Pritom, ne zaboravimo, svaka novopridošla vlast zapošljava svoje ljude. Definitivno u javnom sektoru treba napraviti rezove i to ne smeju da budu samo predizborna obećanja. Ima viška zaposlenih i zato trpe svi građani i radnici, korisnici budžeta. Zato mi kao Sindikat zahtevamo da se uvede red. Ukoliko se nešto ne uradi, plašim se posledica – ističe Grujić, koji se dotakao i nedavnog masovnog zapošljavanja u Novom Sadu. Kako kaže, to je zaista veliki problem koji bi mogao ozbiljno da ugrozi javno-komunalni sistem grada, ako se ne reši. On ističe da je u ovom procesu važno i da se ne otpuštaju oni koji u javnom sektoru rade i po dve-tri decenije, a postoje brojni primeri u kojima se upravo takvi, iskusni radnici, proglašavaju tehnološkim viškovima.
Privatizovanje države
Ekonomski stručnjak Miodrag Zec u razgovoru za Novine novosadske kaže da je kod nas država “res privata”, a ne “res publica” u prevodu – privatno vlasništvo, a ne javno, te da su zapošljavanja po partijskoj liniji u državnim firmama nešto što je sasvim logično. – Vrlo je jednostavno. Postoje dva koncepta. Jedan je koncept države koja je održiva i koncept države koja nije održiva. Nažalost, ovo drugo je slučaj kod nas. Država se posmatra kao mesto odakle se može uzeti dosta novca. Zato prvo moramo da uredimo političko tržište pa ekonomsko. Skuplje plaćamo komunalne usluge koje nam država daje, a osnovni razlog je da bi mogli da se plate zaposleni u državnom sektoru. Državni aparat sa svakom vlašću raste do neodrživosti i ključni problem to što su u našoj zemlji sve ključne proporcije poremećene. Poremećen je odnos između proizvodnje i potrošnje, između uvoza i izvoza, aktivnog i izdržavanog stanovništva, umrlih i rođenih – nabraja Zec i dodaje da je u Srbiji državni sistem nekvalitetan jer se finansira zaduživanjem.
– Rezultat svega toga je velika prezaduženost zemlje. I to ima svoj kraj. Stoga nam sledi dramatična raspodela duga i povećanje siromaštva. Ako ovako nastavimo, u narednom periodu će doći do devastacije, do sigurnog bankrota – zaključuje naš sagovornik.

Preduzeća kao plen
U Srbiji ima čak 600 javnih i javno–komunalnih preduzeća. Od toga samo desetak posluje pozitivno, a ostala su u gubitku, tvrdi za naš list ekonomista Milan Ćulibrk. Međutim, kako on podvlači, nijednu vlast to ne sprečava da i dalje zapošljava ljude u državnom sektoru. Ali, problem će nastati onog dana, a to je vrlo blizu, kaže naš sagovornik, kada dugovi dođu na naplatu.
 
– I pre ovog talasa zapošljavanja od letos, znali smo da je državni aparat preglomazan. Imali smo višak zaposlenih. Međutim, nova vlast je obećala da nikog neće otpustiti. Verujem da se i dalje zapošljavaju ljudi u preduzećima a svako novo zaposlenje povećava gubitak. Moramo napraviti drastične rezove ako želimo da ublažimo krizu. Dakle, državni aparat se mora smanjiti podhitno ili nam slede ozbiljni problemi – ističe Ćulibrk, uz komentar da “neproduktivna administracija ne može i ne sme da se toleriše”.

Dakle, naši sagovornici se slažu u jednom – da bi se sprečio kolaps privrede, potrebno je otpustiti višak zaposlenih u državnom sektoru. Takođe, važno je i motivisati one koji ostanu da rade. Smanjivanjem broja državnih činovnika uštedelo bi se više miliona evra na mesečnom nivou, a to bi bio i korak ka sprečavanju bankrota koji se sve više pominje kao neminovnost.

S. J. S.
Vučević: Javni sektor je prepun
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, u intervjuu za Novine novosadske, neposredno pred imenovanje na tu funkciju, istakao je da će se boriti za racionalno upravljanje javnim sektorom u gradu. Upitan za zapošljavanje po stranačkoj liniji, Vučević je istakao da očekuje puno pritisaka, ljutih, uvređenih…
– Najviše će se, verovatno, ljutiti upravo na mene, ali navikao sam na te stvari. Jednostavno javni sektor je prepun i nema više mesta za silna zapošljavanja po rođačkim, prijateljskim, stranačkim linijama. To, naravno, ne znači da je nečija pripadnost stranci prepreka za zapošljavanje, nego da ćemo voditi računa da se javni sektor oporavi, a ne da se ponovo pretrpa stranačkim kadrovima. Ako bude takvih namera, sešćemo sa koalicionim partnerima pa ćemo raspraviti o tome – podvukao je Vučević, koji je kao jedan od prioritetnih poslova nove vlasti najavio upravo oporavak javnih preduzeća u Novom Sadu.

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.