Izvor: Radio 021, 17.Okt.2019, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatan obilazak vojnih galerija povodom 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave

Povodom obeležavanja 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave, danas, 18. oktobra, ulaz na izložbe u Muzeju grada Novog Sada na Tvrđavi je besplatan.

Takođe danas, u 15 časova, biće organizovan i besplatan obilazak Podzemnih vojnih galerija na Tvrđavi.

U utorak, 22. oktobra, povodom obeležavanja 65 godina postojanja Muzeja grada Novog Sada, ulaz u sve objekte Muzeja biće besplatan. Istog dana u 15 časova, biće organizovan još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << jedan besplatan obilazak Podzemnih vojnih galerija.

Svi zainteresovani za obilazak Podzemnih vojnih galerija ne treba ranije da se prijavljuju, dovoljno je da se jave u vodičku službu Muzeja 10 minuta pre početka ture.

Radno vreme Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi je od 9 do 17 časova.

Godine 1692, nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska je pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog povratila ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave. Na osnovu odluke Ratnog saveta da se izgradi nova tvrđava, po najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi.

Kamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua (Croy), na Leopoldovom bastionu. Taj dan se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala sve do 1780. godine.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.