Izvor: Luftika.rs, 20.Nov.2021, 20:58

Beograđanin živeo zatrpan smećem, vatrogasci ga satima izvlačili iz stana

Vest da je Zoran I. (67), koji je živeo u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu, a koga su vatrogasci posle moždanog udara satima izvlačili iz stana jer je bio zatrpan đubretom, preminuo, potresla je mnoge sugrađane, ali i pokrenula pitanje šta će se dogoditi sa gomilom smeća koju je on čuvao i sakupljao?
Ovo pitanje najviše brine njegove komšije, koje svakodnevno prolaze pored određene količine đubreta, kao i dva bicikla, lopate i kolica koje je on ostavio ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << svojih ulaznih vrata. Takođe, smeta im i smrad koji se širi zgradom.
Prema rečima Stanimira Spasića iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, vlasnik stana je vlasnik i svojih stvari.
– Konkretno za ovaj slučaj na Novom Beogradu, đubre koje se nalazi u njegovom stanu moraju da izbace njegovi nasledici, ili ukoliko oni ne postoje, sledeći kupac stana – objašnjava za 24sedam Spasić.
U slučaju da vlasnik stana umre, a za njegove stvari su ostale u hodniku zgrade, za to je zadužena stambena zajednica.
– U tom slučaju, za sve stvari koje se nalaze u hodniku zgrade zadužen je upravnik. Ono što mnogi građani ne znaju, u hodniku zgrade ne smeju da stoje ni otirači, saksije sa cvećem, bicikle, a kamoli smeće ili bilo šta drugo, jer je hodnik evakuacioni put i može da smeta prilikom intervencija. Znači, hodnik mora biti prohodan iz bezbednosnih razloga – navodi Spasić.
Spasić za ističe da je vlasnik dužan da svoju nekretninu koristi tako da ne ugrožava druge, ali da su stanari, nažalost, u slučaju gomilanja đubreta u stanu i širenju neprijatnog mirisa kroz celu zgrade, nemoćni, jer je to privatan prostor.
– U jednoj zgradi imam situaciju sa ženom koja u stanu drži sedam mačaka i dva psa. Možete li da zamislite koliko to smrdi. Ali, njoj niko ne može da zabrani da drži životinje, niti da se odrekne njih. U Zrenjaninu je to regulisano tako što je u stanu dozvoljeno da se drži najviše tri kućna ljubimca, dok u Beogradu nije – zaključio je Spasić.
Prema Odluci o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda, upravnik se stara da se zajednički prostori koriste u skladu sa njihovom namenom.
Stanari su dužni da održavaju čistoću zajedničkih prostora i obezbede nesmetan i slobodan prolaz kroz njih.
Zabranjeno je bacati ili ostavljati otpatke, smeće i nečistoću po stepeništu ili drugim zajedničkim prostorima, kao i pušenje na stepeništu i u hodniku.
Zabranjeno je crtati, pisati ili na bilo koji način oštećivati zidove, vrata, prozore i uređaje, koji pripadaju zajedničkim prostorima.
U zajedničkim prostorima zgrade zabranjena je upotreba otvorenog plamena (upotreba ćumura i sl.), zbog neposredne opasnosti od požara.
Ukoliko fizičko lice prekrši neke od ovih zabrana, iz svog džepa će morati da izvadi 5.000 dinara.
Epruvete sa virusom velikih boginja slučajno pronađene dok je laborant čistio zamrzivač u laboratoriji

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.