Izvor: Radio 021, 12.Feb.2019, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđanin imao tri matična broja

Ne jedan, ne ni dva, već tri matična broja imao je Beograđanin Velimir Vučetić.

Tako je u amanet svojim naslednicima, ni kriv ni dužan, ostavio da se bore sa administracijom. Kažu da su se i u MUP-u čudili ovom slučaju.

"Kako je moguće da neko ima tri jedinstvena matična broja u kojima se razlikuju podaci o datumu i godini rođenja", pita se Zdravko Vučetić, koji je takvo iskustvo imao u vezi sa dokumentacijom pokojnog oca Velimira.

Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su mu za potrebe ostavinske rasprave u opštinskoj kancelariji izdali Velimirovu krštenicu i umrlicu sa različitim podacima u matičnom broju, službenici u Poreskoj upravi nisu hteli da prime takav dokument.

"Oni su pogledali i rekli: 'Sve je u redu, ali ne možemo da vam izdamo dokument jer se ne slaže matični broj.' Njima je MUP poslao totalno drugi matični broj, po kome je sve isto osim što je moj otac tri godine mlađi. Službenica u Ljermontovljevoj ulici rekla je: 'Nema problema, dva broja, dešava se greška, sad ćemo proveriti”. Ukucala je u kompjuter da vidi koji broj je validan i onda je rekla: 'Gospodine, slučaj je mnogo ozbiljan. Prvi put se dešava u mom životu, on nema samo ta dva matična broja koja ste vi naveli, on ima kod nas još jedan matični broj, treći broj, gde se ne slaže datum rođenja'" ispričao je Zdravko Vučetić za RTS.

Od MUP-a je konačno dobio uverenje sa četvrtim jedinstvenim matičnim brojem pokojnog oca. Takav dokument je sada validan.

Zdravko kaže da je ocu, dok je bio živ, rođendanski poklon kupovao na 21. septembar, mada je u ličnoj karti datum rođenja drugačiji.

"Tako da sam ja kupovao poklone za taj datum, a sad vidim da sam kupovao dan kasnije", primećuje Zdravko.

Velimir se, kako kaže njegov sin, nikada nije zaduživao niti uzimao kredit, zato i nije za tu svrhu koristio ličnu kartu sa pogrešnim podacima. Postavlja se pitanje – šta bi bilo da jeste, jer je zloupotreba tuđeg matičnog broja krivično delo.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.