Izvor: Radio 021, 23.Jul.2020, 18:00

Beograd i kulturni spomenici: Krečom po skulpturama na Sajmištu

Ovo nije prvi put da se spomenici u Beogradu ofarbaju - Vozarev krst na Vračaru i stepenište na Kalemegdanu tako su dobili osvežen izgled.

BBC

Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo" prefarbalo je tri skulpture koje se nalaze na Savskom keju kod Sajmišta na Novom Beogradu, potvrdili su iz ove ustanove.

U pitanju su dela vajara Đorđija Crnčevića „Dve glave 2", „Korablja" Venije Vučinić Turinski i „Skulptura trinom" Olge Jančić, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su ovde postavljeni pre više od četiri decenije.

„Čudno mi je to, ne razumem ko se usudio da premazuje beli mermer", kaže Vučinić Turinski za BBC na srpskom.

Iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture kažu da nisu dali saglasnost za takvu vrstu obnova i da će pomoći da se dela vrate u prvobitno stanje, a iz preduzeća Zelenilo Beograd objasnili su razloge ovakvog poteza.

„Radi sticanja opšte slike uređenosti ovog poteza, JKP „Zelenilo-Beograd" je prekrilo grafite na predmetnim skulpturama" navode oni u pisanom odgovoru za BBC.

Zašto je stepenište na Kalemegdanu toliko belo Savski most ide u park - koje su poznate selidbe mostova Beogradska gondola: Seča, da, gradnja - još ne Šta kaže vajarka?

Venija Vučinić Turinski autorka je dela „Korablja", što je stari naziv za neku vrstu broda ili čamca bez palube.

Iznenadila ju je vest da su skultupre sad prefarbane.

„Jesu se na kamen nataložile čestice kiše i prašine, ali to nije trebalo raditi bez konsultacija sa stručnim ljudima", kaže Vučinić Turinski za BBC na srpskom.

Ova skulptura joj je, dodaje, posebno draga, jer je jedina velika koju je uradila u kamenu. Većinom je u karijeri radila u drvetu.

Isklesala ju je kao pobednica konkursa Udruženja likovnih umetnika 1978. godine od venčačkog mermera.

„Imala sam atelje tu na Sajmištu i zamišljala sam da treba da bude postavljena uz reku. I ranije se dešavalo da mermer bude ispisan sprejem, stajale su poruke „Mico, čekaću te ovde" i ja sam to nekad razređivačem čistila.

Od mini-Gagarina do nevidljivog Vorhola Bitka za Košutnjak: „Pluća Beograda" na meti projekta od nacionalnog značaja U fotografijama: Kratak pogled na Đerdap - prvi Uneskov geopark u Srbiji BBC „Skulptura trinom" Olge Jančić, iz 1979.

„Međutim, za farbanje bojom treba da budu angažovani stručnjaci", napominje vajarka.

Kako je došlo do krečenja?

„Prilikom uređenja zelenih površina na levoj obali Save, u februaru ove godine, JKP „Zelenilo-Beograd", Beograd je, na inicijativu Olimpijskog saveza, Ambasade Japana i Grada Beograda, sadilo stabla u obliku olimpijskih krugova u čast Olimpijskih igara koje je trebalo da budu održane u Tokiju u 2020. godini", navode u odgovoru.

U zoni uređenja nalaze se skulpture, dodaju, koje su bile išarane crtežima nesavesnih pojedinaca.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.