Izvor: Radio 021, 21.Dec.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benksi u Port Talbotu: Čovek koji je "pitao umetnika na naslika snežni mural"

Geri Oven kaže da je umetniku poslao poruku na Instagramu zamolivši ga da uradi mural posvećen zagađenju vazduha u Port Talbotu.

Benksijevo najnovije delo u Južnom Velsu nastalo je kao odgovor na Instagram poruku koju je ovaj svetski priznati umetnik dobio, tvrdi jedan čovek.

Geri Oven kaže da je Benksiju poslao poruku u avgustu, zamolivši ga da skrene pažnju na problem zagađenja vazduha u Port Talbotu.

Slika se prostira na dva zida jedne garaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i prikazuje dete koje uživa u pahuljama snega - dok na drugom zidu vidimo da su pahuljice, u stvari, pepeo iz vatre.

Oven je rekao da „nije mogao da veruje" kada je Benksi potvrdio da je to njegov rad.

Benksi je sa zvaničnog Instagram naloga napisao: „Srećni praznici" i objavio snimak murala u Port Talbotu - što je njegovo prvo delo u Velsu.

https://www.instagram.com/p/BrkqwhnlNjR/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Iako ovaj neuhvatljivi umetnik nije odgovorio na Instagram poruku, Oven kaže da mu se ipak zahvalio i za sledeći put tražio veći mural.

Ovaj pedesetpetogodišnji otac iz Margama dodaje: „Nisam mogao da verujem. Mislio sam da je neko drugi naslikao i njega potpisao.

Oni vraćaju zvezde na amsterdamsko nebo

Više od milion funti za sliku nestalu usred aukcije

U slikama: Benksi u Parizu

„Bila bi velika slučajnost da je naslikao nešto prvi put u Velsu na temu zagađenja, a da nema veze sa mojom porukom iz avgusta."

Ijan Luis, vlasnik garaže na kojoj je mural naslikan, kaže da nije spavao strahujući da će mural biti uništen.

Opština Port Talbot je oko garaže postavila ogradu kako bi je zaštitila.

Potpredsednik opštine Entoni Tejlor je rekao da su nadležni u razgovarali sa Luisom i „stupili u kontakt sa lokalnim vlastima u drugim mestima u kojima su osvanula Benksijeva dela kako bi se posavetovali".

Oven, koji je za mural čuo na vestima u sredu, kaže: „Briljantan je. Nisam mogao da poverujem - nisam verovao da je istina."

BBCVlasnik garaže Ian Luis kaže da želi da je zaštiti kako bi „bila dostupna svima"

Ko je Benksi?

BBCOva slika prikazana je u dokumentarcu o Benksiju

Poznati - ali anonimni - grafiti umetnik iz Velike BritanijeNjegovi murali samo osvanu na javnim mestimaSa oslikavanjem vozova i zidova počeo je u rodnom gradu Bristolu početkom 1990-tihAli tokom dvehiljaditidž je rad proširio van Bristola i ostavio trag po celom svetu

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Benksi u Port Talbotu: Čovek koji je „pitao umetnika na naslika snežni mural“

Izvor: Danas, 21.Dec.2018

„Pitao sam Benksija da naslika mural”The British Broadcasting Corporation Benksijevo najnovije delo u Južnom Velsu nastalo je kao odgovor na Instagram poruku koju je ovaj svetski priznati umetnik dobio, tvrdi jedan čovek. Geri Oven kaže da je Benksiju poslao poruku u avgustu, zamolivši ga da...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.