Begunac iz zatvora ubio policajca

Izvor: Blic, Tanjug, 13.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Begunac iz zatvora ubio policajca

NOVI SAD - Saobraćajni policajac Vladimir Grandić (31), koji je preminuo u nedelju ujutro u Kliničkom centru Vojvodine od posledica ranjavanja prilikom obračuna sa četvoricom naoružanih razbojnika, danas u 17 časova uz sve počasti biće sahranjen na novosadskom groblju.



Osumnjičeni za ubistvo policajca Danijel Tomić (19) iz Koceljeva, kao i druga dva razbojnika Nenad Matić (27) i Aleksandar Majmunić (24) iz Beograda, danas bi trebalo da budu saslušani pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istražnim sudijom, dok će naknadno biti saslušan i Zoran Jovanović (30) iz Valjeva koji leži u Kliničkom centru na odeljenju ortopedije. Tomić je, prema onome što je Tanjugu rečeno u MUP Srbije, ranije pobegao iz zatvora u Padinskoj Skeli.

Ispred zgrade u Jug Bogdanovoj 24 u novosadskom naselju Podbara u nedelju se mogao čuti plač i jauci dok su rodbina, prijatelji i kolege policajca Vladimira Grandića dolazili da izjave saučešće. Nada da će mladi saobraćajni policajac koji je u subotu sam stao svojim motorom pred naoružane razbojnike na autoputu Beograd - Novi Sad kod pumpe „Minut” preživeti utihnule su u nedelju oko pola sedam, kada je i pored napora lekara u Kliničkom centru Vojvodine Grandić umro od zadobijenih rana na grudima.

Grandić, koji je u policiju stupio posle završene Srednje škole policije u Sremskoj Kamenici, više od deset godina je radio u Beogradu kao saobraćajni policajac na motoru, kao i njegov otac koji je 1986. u 31. godini preminuo kao saobraćajni policajac na motoru u saobraćajnoj nesreći na Avalskom putu.

- Tragedija se ponovila i stradao je kao i otac. Svih ovih godina se borio da pomogne majci Srbislavi (53) i mlađem bratu Milošu (26), a sad ga nema. Trebalo je 24. maja da se oženi devojkom koja je sada u šestom mesecu trudnoće - priča skrhan bolom stric Miodrag Grandić.

Komšije i rodbina, kao i kolege, imaju samo reči hvale za Vladimira koji je u oktobru prošle godine prešao iz Beograda u Novi Sad.

- Imao je dobru dušu i svi su imali smo reči hvale za njega. U Beogradu je bio poznat kao „šerif sa Ade Ciganlije”, jer je tu stalno patrolirao na motoru i svi su ga znali i voleli. Novine i televizija su izveštavali o njemu i o tome kako dobro radi na Adi - kaže Miodrag.

Načelnik Policijske uprave Novi Sad Miladin Kostrešević, koji je sa gradonačelnikom Novog Sada Igorom Pavličićem došao da izjavi saučešće porodici, imao je takođe samo reči hvale za svog bivšeg učenika.

- Teško mi je da išta kažem, nastradao je jedan od mojih đaka. Kakav je to čovek i policajac bio videlo se iz toga što je sam stao pred četiri naoružana razbojnika - kratko je rekao Kostrešević.

Gradonačelnik Igor Pavličić kaže da su Novi Sad i policija izgubili jednog od najboljih ljudi.

- Najgori su ubili najboljeg, šljam je zapravo ubio najboljeg. Najgore je kada stradaju ljudi koji rizikuju svoj život da pomognu drugima. Ovo je tragedija i grad će gledati da pomogne porodici nastradalog policajca, a i nastaviti da pomaže policiji kako bi mogli efikasnije da se bore protiv kriminala - kaže Pavličić.

Sahrana Vladimira Grandića je zakazana za 17 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu uz sve počasti, a pre toga će u policiji biti održan i komemorativni skup.

Dačić: Neophodna podrška stranaka i medija

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uputio je juče saučešće porodici nastradalog policajca Vladimira Grandića i istakao da ovaj slučaj treba da bude veliko upozorenje i opomena svima da se mora uspostaviti veća saradnja i međusobna podrška u borbi protiv kriminala.

- Od početka devedesetih godina skoro 1.000 pripadnika MUP je poginulo na službenoj dužnosti. Tragična smrt hrabrog policajca koji je sam pokušao da uhapsi četvoricu naoružanih razbojnika pokazuje „prokletstvo” policijskog posla i koliko je borba protiv opšteg kriminaliteta i korupcije ozbiljna. Apelujem na sve državne institucije, političke stranke, medije da pruže podršku policiji i da zajednički delujemo u toj borbi - rekao je Dačić.

P.Z.V.

Posle 32 godine ubistvo policajca u Novom Sadu

Ubistvo policajca Vladimira Grandića je prva smrt policajca na dužnosti u oružanom sukobu sa kriminalcima u Novom Sadu posle 32 godine. Naime, pre 32 godine, 15. jula, na Novosadskom sajmu nakon pljačke trafike „Duvan” Dimitrije Gavrilović Gavra je upucao pozornika Ćetka Mijatovića i Dušana Popovića. Ovo dvostruko ubistvo je bilo veliko iznenađenje u tadašnjoj SFRJ i u potragu za ubicama bile su uključene sve tadašnje službe bezbednosti. Gavrilović je osuđen na smrtnu kaznu, dok su saučesnici dobili višegodišnje kazne zatvora.

Potera od Zrenjanina

Policajac Vladimir Grandić je ranjen kod benzinske pumpe „Minut” u 14.10 časova nakon što je svojim motorom blokirao autoput i zaustavio „sitroen” u kojem su bila četvorica razbojnika koje je policija jurila još od Zrenjanina, gde su u 12.30 opljačkali zlataru „Mališa”. Grandić je uspeo iz automobila da izvuče jednog razbojnika kada je, kako se pretpostavlja, Tomić pucao u njega, nakon čega je policajac odgovorio na paljbu. Uspeo je da pogodi Jovanovića i Tomića, ali su razbojnici krenuli da beže. Međutim, to im nije uspelo jer su ih ostali policajci koji su pristigli posle nekoliko minuta uhvatili iza pumpe, pošto su krenuli da beže sporednim putem sišavši sa autoputa. Osumnjičeni za razbojništvo i ubistvo policajca bi danas trebalo da budu saslušani pred istražnim sudijom Okružnog suda u Novom Sadu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.