Bečejac u Kini razvija najveći teleskop na svetu

Izvor: Radio 021, 16.Sep.2018, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečejac u Kini razvija najveći teleskop na svetu

Astrofizičar dr Marko Krčo (38), Bečejac koji se kao 11-godišnjak otisnuo u SAD, danas u Kineskoj akademiji nauka u Pekingu radi kao saradnik na projektu razvoja najvećeg teleskopa na svetu.

Dr Krčo je jedini stranac u kineskoj akademiji koji se bavi usavršavanjem instrumenta za ispitivanje Ajnštajnove teorije relativiteta, evolucionog toka naše galaksije, formiranja molekula ključnih za život, potragu za izgubljenim letelicama, pišu današnje "Večernje novosti". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Ako bude naseljavanja drugih planeta, započeće na Marsu, rekao je dr Krčo, koji je znanje stekao na američkim univerzitetima Kolgejt i Kornel, laboratoriji "Džet Propulson" u Portoriku i u Pekingu.

Kad god mu se ukaže prilika, voli da dođe u Srbiju, gde svoja znanja voli da podeli sa kolegama, ali i običnim posetiocima predavanja na "Kolarcu".

U fokusu njegovih istraživanja je radio astronomija. Konstrukcija FAST teleskopa je završena u septembru 2016. godine, a 2019. godine bi trebalo da počnu istraživanja. "Sada je zlatno doba astronomije, a Evropa i Amerika vode u toj oblasti. Kinezi mnogo ulažu u svemirsku industriju", rekao je dr Krčo. Kako je rekao, Amerikanci zatvaraju teleskope, a Kinezi su u poslednjih godinu dana otvorili šest.

"Znaju da država koja investira u nauku i tehnologiju napreduje", naglasio je on. U Srbiji imamo odlične naučnike ali, nažalost, nema dovoljno novca, zaključio je za "Novosti" dr Krčo.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.