Izvor: Radio 021, 12.Maj.2019, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe znaju naše namere i prilagođavaju im se već od drugog meseca

Deca jako rano počinju da shvataju naše pokrete i namere, pa im se jako brzo prilagođavaju, prenosi PLoS One.

Istraživači su posmatrali 28 beba u dobi od dva do četiri meseca i shvatili da svaka od njih zna kada njihova majka namerava da ih podigne, pa se pripremaju za taj potez.

U momentu kada vide majku kako im prilazi raširenih ruku, bebe se ukoče i pripreme na podizanje. One prilagođavaju svoju kordinaciju kako bi olakšale roditeljima da ih nose.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
"Zaista nismo očekivali ovako jasne rezultate, ali s obzirom na rezultate istraživanja verovatno je da se ova svest kod beba razvija čak i nedugo nakon rođenja", rekao je vođa istraživanja Vasu Redi.

Ipak, naučnici su naglasili kako eksperimenti u kojima su deca posmatrači tuđih aktivnosti ne mogu dati potpunu sliku sposobnosti predviđanja namera.

Ovi rezultati se ujedno mogu koristiti i kao pokazatelj ranih problema u razvoju, što uključuje i autizam.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.