Izvor: Radio 021, 06.Maj.2021, 14:14

Bebac: Zbog čega roditelji plaćaju vakcinu za veliki kašalj koja je obavezna?

Portal Bebac.com upitao je danas ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog čega roditelji plaćaju vakcinu za veliki kašalj.

Bebac ističe da su vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i poliomijelitisa obavezne za decu pred polazak u školu, uz MMR, a da uprkos tome vakcina protiv velikog kašlja nije dostupna u domovima zdravlja, već je roditelji kupuju u apotekama po ceni od oko 3.000 dinara.

"Ovo u praksi znači da se vakcina protiv pertusisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dobija na zahtev roditelja što dalje otvara pitanje šta je sa decom koja neće primiti ovu vakcinu iako je ona propisana kao obavezna. Sve vakcine koje su obavezne do sada su bile dostupne i besplatne što je i razumno jer bi naše osiguranje trebalo da pokriva kompletan kalendar vakcinacije", navodi se u saopštenju.

Bebac je pitao ministra i šta će se desiti u slučaju da se neko dete razboli od te bolesti samo zbog toga što roditelji nisu kupili vakcinu ili nisu bili upoznati da je ta vakcina obavezna, ali da treba da je kupe.

"Tražimo da omogućite svim predškolcima besplatnu vakcinu i zaštitu od pertusisa i da nam odgovorite na sledeća pitanja: kako je došlo do toga da roditelji plaćaju vakcinu koja je obavezna, kada će vakcina biti dostupna i besplatna u domovima zdravlja i na koji način roditelji mogu da refundiraju novac koji su izdvojili za vakcinu koja je obavezna", navodi se u saopštenju.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.