Banoštor: Naše grožđe u EU?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2009, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banoštor: Naše grožđe u EU?

NOVI SAD - Banoštorsko vinogorje, zauzima površinu od oko 150 hektara. Tamošnji vinogradari, ovih dana najviše vremena provode u zasadima, gde je u toku berba grožđa. Vinogradari kažu da je ova godina dobra za proizvođače kada je reč o prinosu, ali i kvalitetu roda.

Berbu grožđa na oko 4 hektara vinograda počeo je i Milan Šijački, jedan od većih proizvođača vinove loze u Banoštoru. U zasadu ima zastupljene uglavnom vinske sorte kao što su Italijanski rizling, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Šardone, Župljanka, Frankovka, Merlo, Kaberne Sovinjoni druge.

Naš domaćin kaže da je ova proizvodna godina bila dobra za vinovu lozu i da svaki vinogradar koji je ispoštovao tehnologiju gajenja, sada može ubirati dobar i kvalitetan rod.

Šijački kaže da su prvi rezultati berbe dobri i da očekuje prosečan prinos grožđa od oko 12 tona po hektaru, u zavisnosti od sorte. On je dodao da će ove godine biti i dobrog vina.

Šijački kaže da će ove godine proizvesti oko 45.000 litara vina za koje ima obezbeđen plasman na domaćem tržištu.

"Da bi se naša vina pojavila na tržištu zemalja Evropske unije, neophodno je da povećamo površine pod lozom i da standardizujemo tehnologiju proizvodnje i prerade grožđa. Na taj način obezbedićemo i kvantitet i kvalitet u isporuci domaćih vina do evropskog potrošača. To je put kojim treba ići u razvoju vinogradarstva u Srbiji," smatra ovaj vrsni proizvođač.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.