Ban Ki Mun razmatra kandidaturu za predsednika Južne Koreje

Izvor: Radio 021, 17.Dec.2016, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun razmatra kandidaturu za predsednika Južne Koreje

Odlazeći generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun ostavio je otvorenu mogućnost kandidovanja za predsednik Južne Koreje.

On je to izjavio juče na poslednjoj konferenciji za medije koju je održao u UN, upitan o svojoj političkoj budućnosti.

"Ja sam i dalje generalni sekretar. Imam još 15 dana da ostanem na funkciji", rekao je Ban.

On je dodao da nakon toga planira da ode u Južnu Koreju.

"Ozbiljno ću razmotriti šta bi najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mogao da učinim za svoju zemlju", kazao je Ban, uz ocenu da je Južna Koreja "u metežu".

Ban Ki Mun je ovo izjavio nakon nekoliko dana protesta kojima se traži brzo i trajno uklanjanje sa vlasti južnokorejske predsednice Park Geun-Hje čiji je opoziv 9. decembra izglasao nacionalni parlament.

Pristalice predsednice okupile su se danas u Seulu kako bi podržale njen reizbor, dok su se protivnici takođe okupili zahtevajući da momentalno podnese ostavku zbog umešanosti u korupcijski skandal. Pristalice Parkove, prvi su počeli da se okupljaju, ali njeni protivnici već osam vikenda okupiraju centralne ulice južnokorejske prestonice, a mnogi od njih su ljuti jer advokati predsednice tvrde da opoziv predsednice nema pravnu osnovu.

Zbog zahteva za opoziv, njena predsednička moć je suspendovana, čime je postala prvi južnokorejski lider zbačen sa funkcije. Protesti, na kojima je okupljeno nekoliko stotina hiljada ljudi, uglavnom su mirni, a demonstranti pevaju i drže svečane govore, pomešane sa ljutitim zahtevima da podnese ostavku.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.