Izvor: Radio 021, 05.Mar.2021, 14:09

Bagdad blokiran zbog posete pape

U Iraku su na snazi velike mere bezbednosti, pred najavljenu posetu pape Franje. Čitav centar Bagdada je blokiran, na ulicama je raspoređeno na hiljade specijalaca sa dugim cevima.

Papa će apelovati na hrišćane u Iraku, kojih je sve manje u toj zemlji, da ostanu i pomognu u obnovi nakon godina rata. U centru Bagdada su za doček poglavara Rimokatoličke crkve istaknuti bilbordi sa likom pape, uz natpis "Svi smo mi braća".

"Dolazim među vas u miru. Želim da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vas upoznam, vidim vaša lica, posetim vašu zemlju, drevnu kolevku kulture", rekao je papa Franja u video poruci.

On je takođe izrazio želju da se "moli zajedno sa braćom i sestrama drugih verskih tradicija", navodeći da irački narod smatra kao "jedinstvenu porodicu muslimana, Jevreja i hrišćana".

Papa će u nedelju u Erbilu održati misu, a tokom trodnevne posete će se sastati i sa najvišim šiitskim zvaničnikom u Iraku. Rimokatolički poglavar je insistirao na putovanju uprkos porastu broja zaraženih korona virusom u Iraku i zabrinutosti za njegovu bezbednost.

Autor: AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Papa Franja u Iraku sa šiitskim liderom Alijem al Sistanijem

Izvor: VOA, 05.Mar.2021

Papa Franja sastao se sa šiitskim liderom ajatolom Ali al Sistanijem, prilikom istorijske posete Iraku. 84-godišnji papa sastao se sa 90-godišnjim ajatolom u njegovoj kući u gradu Nadžaf. Al Sistani je rekao da "hrišćani imaju prava kao i drugi Iračani i da treba da žive u miru". Ajatola...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.