Izvor: Radio 021, 28.Feb.2021, 19:29

BIRODI: Vučiću skoro nijedna kritika na televizijama - "očigledno počela nezvanična kampanja"

U periodu od 1. decembra 2020. do 31. januara 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozitivno je predstavljen u informativnom programu televizija sa nacionalnom frekvencijom 82,6 odsto vremena, dok u negativnom kontekstu uopšte nije pominjan, pokazuje analiza Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Kako je preneo portal Nova.rs, Vučić je u centralnim informativnim emisijama na RTS, Pinku, Prvoj televiziji, B92, Hepi i N1 pozitivno predstavljen 82,6 odsto vremena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 12,3 odsto neutralno i svega 5,1 negativno.

U pozitivnom tonu Vučić je najviše predstavljen na televiziji Pink sa čak 97,7 odsto, sledi RTS sa 91,1 odsto, TV Prva i B92 sa 91, Hepi sa 90 odsto, dok je na televiziji N1 u pozitivnom tonu predstavljen 7,8 odsto.

Na svih pet televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom Vučić praktično nije predstavljen u negativnom tonu, dok na N1 taj procenat iznosi 37,8.

Predsednik Srbije je u analiziranom periodu najviše govorio o temama vezanim za virus korona (23,7 odsto), spoljnoj politici (11,8 odsto), vojsci i policiji (10,3 odsto), infrastrukturi (8,6 odsto) i ekonomiji i stranim investicijama (8,2 odsto). O evrointegracijama je govorio samo 1,4 odsto posmatranog vremena, gotovo koliko i o sportu (1,1 odsto).

Najmanje vremena u svojim izjavama Vučić je posvetio kulturi (0,4 odsto), obrazovanju i državnoj upravi i javnom sektoru.

Komentarišući rezultate analize, izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović ocenio je da je očigledno da je počela "neformalna predsednička kampanja".

"Rezultati pokazuju da je pet televizija sa nacionalnom frekvencijom postalo samo propagandni alat predsednika Srbije. Ovo je prostor i obaveza REM da reaguje, jer se ovakvim izveštavanjem krši pravo građana garantovano članom 51 Ustava Srbije na objektivno, blagovremeno i tačno informisanje, odnosno krši se Zakon o javnom informisanju", ocenio je Gavrilović.

Dodao je da po podacima BIRODI, bivši predsednici Srbije Boris Tadić i Tomislav Nikolić "nikada ni izbliza nisu predstavljani na pozitivan način" kao što je to sada slučaj sa Vučićem.

"BIRODI je radio monitoring i 2012. godine i procenat pozitivnog predstavljanja Tadića u predizbornoj kampanji iznosio je 72 odsto, a Nikolića 66 odsto. Ali, tada smo bili u zvaničnoj izbornoj kampanji. Vučić je od 2014. godine kada je postao premijer preuzeo potpunu medijsku dominaciju. On je centralni akter medija. Od njega ne vidite ništa drugo", naveo je Gavrilović.

Autor: Beta, Nova.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.