Izvor: Radio 021, 14.Avg.2019, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion iz Nemačke sleteo na Čenej, obavljen prvi direktni međunarodni let

Prvi međunarodni direktni let na aerodromu "Čenej" obavljen je juče, putnici su stigli iz Nemačke, a na travnatu pistu sleteo je nemački biznismen koji je posetio svoju fabriku u Gospođincima.

Sada već davne 2004. godine na aerodrom "Čenej" sleteo je avion iz Podgorice, a u njemu su bili političari iz, tada još uvek, zajedničke državne zajednice. Petnaest godina kasnije obavljen je i prvi međunarodni direktni let, organizovana je carina i pasoška kontrola u kancelariji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << namenjenoj za tu proceduru.

"Cesna 340" na pistu čenejskog aerdroma sletela je posle devet časova ujutru. Dragoljub Samardžić, predsednik Aerokluba "Novi Sad", koji upravlja aerodromom, kaže za 021.rs da registracija za ovakve letove na Čeneju postoji već tri decenije, samo je bilo potrebno da se napravi organizacija i da se oni realizuju.

"Najpre smo napravili prostoriju za pripadnike policije i carine, koja ovim ljudima sa odgovornim poslom obezbeđuje sve uslove za rad. Potom je usledio postupak prijavljivanja leta, izvestili smo graničnu policiju o tačnom spisku putnika, oni su ga odobrili, uplatili smo državnu taksu i na našu veliku radost uspeli smo da napravimo veliki pomak. Stvar je u tome što ovo neće biti samo jedan let, nego smo sada otvorili mogućnost svima onima koji nisu znali da mogu da koriste ovaj aerodrom, da to čine i da koriste vrlo praktične stvari", poručuje Samardžić.

Dodaje da se Herper Klaus, vlasnik fabrike u Gospođincima, njima obratio za mogućnost sletanja na Čenej. Sada čekaju organizaciju još pet-šest letova, a očekivanja su da se u narednom periodu ovaj broj poveća. Veći broj letova bio bi i zagarantovan ukoliko bi se realizovao plan gradskih vlasti da se na Čeneju, u prvoj fazi, izgradi pista od 1.500 metara.

"Ja se nadam da će to sve ići korak po korak, ne treba žuriti, ali svakako ne bi trebalo da se propusti šansa koja nam se ukazala. Ovo je najbolji primer koliko nama aerodrom treba, bio on i najmanji na svetu, potreban nam je", ukazuje Samardžić za 021.rs.

Kako objašnjava, aerodrom može da koristi poslovnim ljudima kojima je vreme jako važan resurs, ali na usluzi je i malim turističkim agencijama, što bi pogodovalo i dodatnom razvoju turizma u Novom Sadu i okolini, kao i razvoju lovnog turizma. Pre svega ističe prednost uštede vremena, jer putnici ne moraju da sleću u Beogradu i da potom putuju na odredište u Vojvodini.

O potencijalima aerodroma na Čeneju i tome kakvog bi značaja mogao da ima za Novi Sad, ali i o tome šta kažu oni koji su sumnjičavi prema ideji komercijalnog aerodroma kraj Novog Sada, možete da čitate OVDE.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

021: Mali avion iz Nemačke sleteo na Čenej pored Novog Sada, prvi direktni medjunarodni let

Izvor: Beta, 14.Avg.2019

Na aerodromu "Čenej" pored Novog Sada obavljen je prvi medjunarodni let a putnici su stigli iz Nemačke, naveo je danas portal 021.Na travnatu pistu čenejskog aerodroma juče je u malom avionu "cesna 340" sleteo nemački biznismen koji je posetio svoju fabriku u Gospodjincima u opštini Žabalj.Dragoljub...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.