Izvor: Radio 021, 04.Apr.2020, 23:14

Avio-industriju čeka dug oporavak, izgubljeno nekoliko godina rasta

Popunjenost mesta međunarodnih aviona opala je za gotovo 80 odsto u odnosu na godinu pre, a polovina aviona međunarodnih kompanija nalazi se u hangarima.

Zbog ovoga će avio-industriji možda biti potrebne godine za oporavak od pandemije virusa korona.

Avio-prevoznici uključujući Junajted Erlajns Holding i Er Nju Zeland su upozorili da će iz krize izaći smanjeni, a postoje strahovi da drugi možda neće preživeti.

"Verovatno se, kada pandemija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bude popustila, stvari neće vratiti u razmere kakve smo imali početkom godine", rekao je Olivier Ponti, potpredsednik kompanije Forvard Kis i dodao da je moguće da će mnoge avio-kompanije propasti, a da će ostale morati da snižavaju cene kako bi privukle potražnju.

Forvard Kis je objavio da je broj mesta međunarodnih avio-kompanija u nedelji od 30. marta do 5. aprila smanjen na 10 miliona, u odnosu na 44,2 miliona od pre godinu dana, prenosi Sputnjik Kompanija OAG rekla je da je izgubljeno nekoliko godina rasta industrije i da bi moglo potrajati do 2022. ili 2023. godine pre nego što se količina letova vrati na nivo koji je očekivan 2020. godine, prenosi hrvatski Indeks.

Kompanija Cirium, koja takođe obrađuje podatke o vazduhoplovstvu, objavila je da je oko polovine svetske flote aviona u hangarima.

"Iako će mnogi od njih biti privremeno u skladištima, mnogi od tih aviona nikada neće nastaviti s uslugom", rekla je analitičarka Koven Helen Beker i dodala da veruje da će vazduhoplovna industrija izgledati bitno drugačije kada iziđemo iz pandemije.

Proizvođači aviona razmatraju drastične rezove u proizvodnji širokotrupnih aviona zbog pada potražnje za najvećim putničkim avionima, rekli su izvori proizvođača i dobavljača.

Isporuke aviona dugog dosega, kao što su Boing Co 777 ili 787 i Erbas SE A350 ili A330, posebno su teško pogođene jer avio-kompanije traže odlaganje plaćanja.

Autor: Sputnik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.