Izvor: Luftika.rs, 02.Dec.2021, 20:31

Austrija obustavila izgradnju autoputa kod Beča zbog očuvanja prirode

Imajući na umu dugoročno očuvanje životne sredine, austrijska ministarka za zaštitu klime i životne sredine Leonore Gewessler otkazala je velik projekat izgradnje autoputa u blizini Beča.
Ministarka je u sredu objavila da se projekat vredan gotovo dve milijarde evra neće realizovati, a neće se sprovesti ni plan o gradnji drugog autoputa u Donjoj Austriji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs <<
Njene su odluke donesene nakon “klimatske provere” projekata izgradnje državnih puteva, koje je ministarka donela prošle godine da bi procenila koliki ekonomski uticaj i korist takvi projekti imaju za okolinu.
– Ne želim da za 20 godina kažemo: bacili smo milijarde sredstava poreznih obveznika i zabetonirali svoju budućnost – rekla je Gewessler.
Gotovo polovina od planiranih 19 kilometara autoputa koji se trebalo graditi severno od Beča prolazila bi ispod rezervata prirode, kao tunel.
Iskustvo pokazuje da izgradnja novih puteva za rezultat ima veći saobraćajni promet, rekla je ministarka, koja je takođe odgovorna za mobilnost. Ugljen-dioksid u atmosferu ne odlazi samo putem vozila već i kroz građevinske radove.
Bečki gradonačelnik Michael Ludwig oštro je kritikovao ministarkinu odluku, kazavši da je to “udar na kvalitet života ljudi”.
Austrija uvela godišnju kartu za javni prevoz, za 3 € dnevno se voziš koliko hoćeš

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Beč izdvaja rekordna sredstva za zaštitu klime

Izvor: DANuBeogradu.rs, 03.Dec.2021, 00:57

„Prvi budžet grada Beča usvojen za dve godine donosi rekordne investicije u zaštitu klime“, rekao je Jirgen Černohorski, član gradskog veća. Grad Beč će investirati 2,8 milijarde evra u mere za zaštitu klime u 2022. i 2023. godini. „U budžetu se odražava naš cilj da Beč do 2040. godine...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.