Izvor: Radio 021, 14.Jan.2021, 20:04

Australija, ptice i zdravlje: Golub koji je prešao Pacifik mora da bude ubijen

Zvaničnici kažu da ptica, za koju se veruje da je stigla teretnim brodom, predstavlja biološki rizik.

ReutersZvaničnici veruju da je ptica došla teretnim brodom

Golub koji je putovao preko Tihog okeana do Australije trebalo bi da bude ubijen pošto je prekršio stroga pravila karantina.

Ptica je navodno nestala tokom trke u američkoj saveznoj državi Oregon krajem oktobra, da bi se skoro dva meseca kasnije pojavila u Melburnu.

Zvaničnici kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da golub, koji je dobio ime Džo, predstavlja „direktan rizik po biološku sigrunost" za australijsku populaciju ptica i industriju živine.

Golub „Luis Hamilton“ prodat za 1,25 miliona evra Golub Šumaher prekoračio brzinu - uhvatio ga radar

Ptica će biti uhvaćena i ubijena.

Stanovnik Melburna Kevin Seli-Berd kaže da je pronašao pticu u dvorištu 26. decembra.

„Bio je prilično iscrpljen, pa sam mu ostavio izmrvljen keks", rekao je novinskoj agenciji AP.

Internet pretragom on je otrkio da je ptica, čiji vlasnik živi u Alabami, poslednji put viđena tokom trke golubova u zapadnoj američkoj državi Oregon.

Posle pisanja medija u Australiji o tome da se Džo pojavio, kontaktirali su ga zvaničnici zabrinuti zbog opasnosti od zaraze.

Kad ptice sakupljaju otpad

Golub još nije uhvaćen, a zvaničnici iz Odseka za poljoprivredu, vode i životnu sredinu saopštili su da će biti uhvaćen i ubijen zbog opasnosti inficiranja lokalnih ptica.

„Bez obzira na poreklo, bilo kojoj pripitomljenoj ptici koja ne ispunjava uvozni zdravstveni status i koja nije testirana, nije dozvoljeno da ostane u Australiji", saopštio je portparol odeljenja.

„Jedini mogući ishod za upravljanje rizikom biološke sigurnosti je humano uništavanje ptice."

Uhapšen vozač koji je gazio emue Šta da radite ako vas napadnu vrane

Nije poznato kako je ptica uspela da pređe skoro 13.000 kilometara od zapadne obale SAD-a do Australije, ali zvaničnici veruju da se golub ipak malo prevezao i na palubi teretnog broda.

Iako je moguće legalno uvesti golubove u Australiju, postupak je težak i može koštati desetine hiljada dolara, a duže od decenije nijedan golub nije legalno uvezen iz SAD.

Golub Džo nije prva životinja koja se suočava sa problemima zbog australijskih strogih zakona o uvozu životinja.

Glumci Džoni Dep i njegova tadašnja supruga Amber Herd morali su da objave video izvinjenje pošto su ilegalno doveli pse Pistol i Bu u zemlju privatnim avionom 2015. godine.

Ptice koje ubija plastika

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Golub prešao 13.000 km od SAD do Australije, sada hoće da ga uspavaju

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jan.2021

Trkački golub koji je prešao 13.000 kilometara preko Tihog okeana od SAD do Australije sada iščekuje odluku da li će biti uspavan jer predstavlja karantinski rizik.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.