Izvor: Radio 021, 13.Okt.2019, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atletska federacije neće priznati Kipčogeu maratonski rekord

Kenijski atletičar Eliud Kipčoge postao je prvi sportista koji je istrčao maraton za manje od dva sata, ali se to neće računati kao svetski rekord.

Olimpijski šampion i svetski rekorder je maraton u Beču istrčao za sat, 59 minuta i 40 sekundi, ali taj rezultat neće biti priznat kao svetski rekord pošto trka nije bila otvorenog tipa. Kipčoge je tokom trke imao podršku 36 "pejsmejkera" koji su mu pomagali da održi tempo i to je jedan od razloga zbog kojeg Međunarodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << atletska federacija neće priznati rekord.

On je trčao iza automobila što takođe nije dozvoljeno pravilima IAAF. Trčeći prosečnim tempom od 2,50 minuta po kilometru, Kipčoge je već na polovini trke bio 11 sekundi ispred planiranog vremena.

Svesni da će ispisati istoriju, na oko 500 metara pre cilja, Kipčogea su napustili "pejsmejkeri" kako bi sam prošao kroz cilj.

"Ovo pokazuje da ljudsko telo ne poznaje granice. Sada sam to ja uradio, očekujem da će više ljudi to učiniti posle mene", rekao je Kipčoge.

Maraton u Beču bio je njegov drugi pokušaj da 42.195 metara istrči za manje od dva sata. U prethodnom, u Monci 2017, bio je sporiji za 26 sekundi.

Aktuelni svetski rekord u maratonu, koji je Kipčoge postavio u Berlinu 2018. iznosi 2:01,39.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.