Izvor: Radio 021, 13.Dec.2018, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apelacioni sud vratio na ponovno suđenje tužbu Stefanovića protiv NIN-a

Apelacioni sud u Beogradu vratio je na ponovno suđenje postupak Nebojše Stefanovića protiv NIN-a zbog teksta "Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale", objavljenog u junu 2016. godine.

Tako je predmet o kojem je dosad dva puta odlučivao Apelacioni sud i jednom Vrhovni kasacioni ponovo vraćen na početak – na novo odlučivanje Višem sudu, prenosi Insajder.net.

Apelacioni sud je prethodno osuđujuću presudu Višeg suda preinačio u oslobađajuću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ali je tu odluku nakon Stefanovićeve žalbe ukinuo Vrhovni kasacioni sud. Nakon toga, Apelacioni sud je doneo odluku o ponavljanju suđenja.

Vrhovni kasacioni sud je presudu Apelacionog suda ukinuo i vratio predmet na ponovno suđenje, jer, kako je tada navedeno u Rešenju, Apelacioni sud nije zaštitio i prava Stefanovića već je "samo pružio zaštitu prava medija na slobodu izražavanja".

"Po nalaženju Apelacionog suda odluka prvostepenog suda (Višeg suda) se za zada ne može prihvatiti kao pravilna jer presuda ima nedostatke zbog kojih se ne može ispitati s obzirom na to da su razlozi dati u obrazloženju dati nepotpuno i nejasni, a što predstavlja bitnu povredu odredaba parničnog postupka“, navodi se u novoj presudi.

Apelacioni sud navodi i da Viši sud u obrazloženju presude ne navodi da li delovi naslova i teksta predstavljaju činjeničnu tvrdnju za koju bi postojala obaveza dokazivanja ili je u pitanju mišljenje.

"U konkretnom slučaju, događaj u Hercegovačkoj ulici u Savamali, koji se dogodio 24/25. april 2016. godine u jutarnjim časovima, a prema stanju u spisima, bez organizovane policijske reakcije na taj događaj, je izazavao uznemiranje građana, posebno u Beogradu, zbog čega je i obaveza novinara bila i da pišu o ovom događaju kao stvari od opšteg interesa, što uključuje i pravo da daju svoje vrednosne sudove, da iznose svoja mišljenja, pri čemu takva mišljenja, a posebno kada se odnose na nosioce javnih funkcija, mogu biti i šokantna ili uznemirujuća", navodi Apelacioni sud u najnovijoj presudi.

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.