Antifašisti obeležili Dan oslobođenja Novog Sada

Izvor: Radio 021, 21.Okt.2014, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antifašisti obeležili Dan oslobođenja Novog Sada

Pokrajinski odbor Saveza antifašista i Udruženje antifašista Novog Sada obeležili su danas 23. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Predstavnik Pokrajinskog odbora Saveza antifašista Vladislav Radaković izjavio je da se istovremeno sa obeležavanjem tog datuma, događaju vrlo neprijatne stvari i "profašistički ispadi", aludirajući na napade na objekte građana druge nacionalnosti nakon fudbalske utakmice Srbija - Albanija.

- Ovakvi ispadi izazvali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su da se sve nevladine organizacije i antifašističke snage u Vojvodini ujedine i skupe na protestnoj šetnji 23. oktobra, kako bi iskazali svoje neslaganje sa sadašnjom politikom vlasti, koja ne uspeva da spreči incidente - kazao je Radaković. On je dodao da Savez antifašista nije ni pozvan na obeležavanje Dana oslobođenja Novog Sada koje organizuju gradske vlasti, iako su predlagali svoje učešće, ali su "ignorisani". - Vlast ne daje tom obeležavanju dosledan antifašistički karakter. Time se omalovažava i Novi Sad i njegovi građani i sam Dan oslobođenja grada - kazao je Radaković.

Učesnik skupa, istoričar Boris Kršev, kazao je da obeležavanje 23. oktobra ima "lošu paralelu" sa onim što se dešava protelkih dana na ulicama Vojvodine. - U medijima, na primer, nije dovoljno iskorišćen ovaj značajan jubilej, kako bi se sputala eskalacija nacionalizma koja je prisutna od Subotice do Sremske Mitrovice - kazao je Kršev. Kako je objasnio, oslobođenje Novog Sada 1944. godine, borba i revolucija, donela je novi režim, novi duh u privredi i obrazovanju, a takav ekonomski zamajac i boljitak građanima.

- Ljudi su s velikim oduševljenjem dočekali taj novi sistem. Međutim, ono što je naš paradoks, jeste činjenica da u bliskoj prošlosti ljudima u jednom momentu više nije bilo ni stalo do boljitka, već je sam nacionalizam postao nacionalni interes. Ali, nema većeg nacionalnog interesa od ekonomskog progresa. Tek tada postaješ "ugledni nacionalista" - dodao je Kršev.

Učesnici skupa odali su minutom ćutanja počast svim stradalim vojnicima koji su učestvovali u oslobađanju Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.