Izvor: Radio 021, 28.Avg.2020, 19:11

Amsterdamski aerodrom zbog gubitaka ukida stotinu radnih mesta

Amsterdamski aerodrom Šipol je danas najavio ukidanje stotinu radnih mesta i upozorio da se pre 2023. do 2025. godine vazdušni saobraćaj verovatno neće vratiti na nivo pre pandemije.

To, ranije poslom pretrpano čvorište avio-prevoza, u prvoj polovini ove godine je imalo neto gubitak od 246 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine imalo profit od 133 miliona, ali su od tada ograničenja putovanja i druge mere zbog pandemije teško pogodili svetsku industriju transporta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Broj putnika na Šipolu je opao za 62,1 odsto, na 13,1 milion, a količina tereta za 14,5 odsto u odnosu na prvu polovinu 2019. godine. Taj aerodrom je u saopštenju naveo da će ukinuti "nekoliko stotina" radnih mesta od ukupno 3.000, da bi smanjio troškove.

Šipol je uz to ukazao da je potrebna bolja međunarodna saradnja na merama za bezbedno putovanje avionom u eri pandemije virusa korona, jer je sada "međunarodni odgovor nedovoljno usklađen i nedovoljno koordinisan što utiče na putovanja avionom, a samim tim i na ekonomski oporavak".

"Šipol se zalaže za sistem testiranja putnika ka zemljama i iz zemalja sa 'narandžastim' ili 'crvenim' statusom (sanitarnog) rizika", saopštila je uprava tog aerodroma i dodala da "to može smanjiti potrebu za zabranama putovanja i merama karantina".

Autor: Radio slobodna Evropa

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.